Komerční prezentace Aktual.: 3.10.2024 06:35

Praha – Protiruské sankce by se měly rozšířit na úplné odpojení od platebního systému SWIFT či od možnosti využívat kryptoměny. V rozhovoru to ČTK řekl nový ukrajinský velvyslanec v Praze Vasyl Zvaryč. Zaměřit by se sankce měly také na omezení kapacit pro export ropy a plynu z Ruska či na takzvanou stínovou flotilu zahraničních plavidel přepravujících ruské ropné produkty.

Země Evropské unie v červnu přijaly už čtrnáctý soubor sankcí proti Rusku. Jeho cílem bylo zasáhnout právě proti takzvané stínové flotile zahraničních plavidel, které přepravují ruské ropné produkty. Rusko podle záznamů společnosti LSEG vyváží měsíčně kolem 3,5 milionu tun nafty a plynového oleje s nízkým obsahem síry. Dosavadní sankce se týkaly různých oblastí od energetiky, dopravy, financí, přes obchod, obranu až po média či individuální postihy.

„Cílem sankcí má být zamezení Rusku ve válečné agresi. Pokud pokračuje, měli bychom být aktivnější v posílení postihů,“ řekl Zvaryč. Za zásadní považuje úplné odstřižení Ruska od mezinárodního platebního systému SWIFT, ale také zamezit mu ve využívání plateb v kryptoměnách, čímž se země snaží sankce obejít.

„Zaměřme se na omezení kapacit ve výrobě ropy a plynu a jejich vývozu. Zakročme proti stínové flotile, kterou Rusko využívá k vývozu ropy,“ navrhl velvyslanec. Zaměřit by se sankce podle Zvaryče měly také na námořní infrastrukturu nebo nejpokročilejší technologie.

Pokud je Rusko stále schopné posilovat své vojenské schopnosti a pokračovat ve válce, sankce podle ambasadora nejsou úplně dostatečné. I tak je ale považuje za efektivní. „Nicméně vidíme, že vývoz ruského zboží loni vzrostl o 1,6 procenta. Jen za červen zisk Ruska z vývozu ropy a ropných produktů narostl o více než 50 miliard amerických dolarů. Stále jsou schopni vyrábět rakety, sofistikované zbraně, bohužel s využitím dílů z některých západních zemí,“ míní Zvaryč. Svět by tak podle něj měl být vynalézavější v posílení sankcí. Za zásadní považuje zamezit Rusku v obcházení postihů.

 

Podíl.
Exit mobile version