Komerční prezentace Aktual.: 13.09.2024 22:16

Kyjev – Ukrajinská vláda schválila návrh rozpočtu na příští rok. Počítá s příjmy ve výši dvou bilionů hřiven (přes bilion korun) a výdaji 3,6 bilionu hřiven, oznámil dnes na platformě Telegram ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Návrh rozpočtu, který je v zemi čelící ozbrojené agresi sousedního Ruska silně zaměřen na výdaje na obranu, bude předložen ke schválení parlamentu.

Rozpočet, který vláda schválila 2,5 roku od ruského vpádu na Ukrajinu, počítá s obrannými výdaji ve výši 2,22 bilionu hřiven. Šmyhal řekl, že přípravy návrhu rozpočtu, který je třetí od začátku ruské invaze, byly dokončeny „navzdory všem výzvám a nejistotě“.

„Priorita tohoto rozpočtu je velmi jasná – obrana a bezpečnost země,“ napsal premiér. „Opět budeme veškeré domácí zdroje směřovat k těmto cílům,“ dodal Šmyhal. Podle šéfa vlády bude „více peněz na ukrajinské zbraně, výzbroj, drony“.

Více než 400 miliard hřiven má být vyčleněno na sociální zabezpečení, z něhož jsou financovány důchody a podpory a dohromady 211 miliard hřiven půjde na zdravotnictví.

Místní úřady kromě toho mají dostat peníze na podporu a výhodné půjčky pro podnikatele.

Před dvěma dny se Mezinárodní měnový fond s Kyjevem předběžně dohodl na uvolnění další 1,1 miliardy USD (25 miliard Kč) ze slíbeného úvěru. Dohodu musí ještě schválit výkonná rada fondu, stát by se tak mělo v příštích týdnech.

MMF je pro Kyjev důležitým mezinárodním věřitelem. V rámci čtyřletého úvěrového programu má Kyjev dostat 15,6 miliardy USD. Fond očekává, že v letošním roce ukrajinská ekonomika vzroste o tři procenta. V příštím roce se má hrubý domácí produkt zvýšit o 2,5 procenta až 3,5 procenta. Rizika ohrožující výhled však zůstávají mimořádně vysoká.

Podíl.
Exit mobile version