Aktual.: 1.10.2024 08:15

Kyjev – Mezinárodní skupinu podvodníků, kteří z call center oslovovali lidi po celé Evropské unii, aby z nich podvodným způsobem vymámili peníze, odhalila ukrajinská a česká policie s podporou úřadu pro evropskou justiční spolupráci Eurojust. Informovala o tom agentura Ukrinform s odvoláním na ukrajinský úřad generálního prokurátora. Vyjádření české policie ČTK zjišťuje.

K odhalení a zdokumentování celé nelegální operace byla založena mezinárodní skupina vyšetřovatelů. Ta zjistila, že podvodný systém vytvořil loni ukrajinský státní příslušník, který do něj jako komplice přizval obyvatele z několika ukrajinských regionů i cizince, kteří hovořili česky i dalšími jazyky a z call centra oslovovali potenciální oběti.

Vydávali se za zaměstnance banky, obětem tvrdili, že byly napadeny jejich bankovní účty, a nabízeli jim dočasný převod peněz na „bezpečnější účty“ nebo nákup kryptoměn za výhodný kurz. K navození dojmu, že volají z bankovních oddělení podpory, využívali technologii, která dokáže měnit identifikaci volajícího.

Společný vyšetřovací tým zdokumentoval, že objem celé podvodné operace překročil 30 milionů korun a dotkl se více než 100 českých občanů.

Policie na základě vyšetřování zatkla tři cizince, které Česko už dříve zařadilo na seznam osob hledaných Interpolem. Při raziích v Kirovohradské, Dněpropetrovské a Kyjevské oblasti zabavila mobilní telefony, počítače, elektronická média, bankovní karty a další důkazní materiál včetně 68.000 dolarů (asi 1,5 milionu Kč) v hotovosti. Vyšetřování v současné době pokračuje a v případu zatím nebyl nikdo obviněn.

Tři zadržení cizinci, kteří se dopustili trestné činnosti na území Ukrajiny, byli na žádost českých orgánů vydáni do České republiky, dodala Ukrinform.

Podíl.