Ukrajinci i po dvou týdnech pokračují v dobývání ruského území. V Kurské oblasti se jim v posledních dnech navíc podařil zpomalit postup bránících se Rusů tím, že zničili mosty přes řeku Sejm. Část ruských jednotek se tak ocitla v obklíčení.

Ukrajinci odpálili v Kurské oblasti dva mosty | Video: Reuters

Ještě před týdnem vedly přes řeku Sejm nedaleko hranic s Ukrajinou tři betonovo-asfaltové mosty, po kterých ve dvou pruzích jezdila silniční doprava. Ruské velení je zároveň používalo k přesunům jednotek, aby se dostaly blíže k místům, kde operují Ukrajinci. Všechny tři v posledních dnech zničily přesné údery ukrajinských raket.

V úterý navíc ukrajinská armáda sebevražednými drony zlikvidovala náhradní pontonový most, který si Rusové přes Sejm postavili v reakci na raketové útoky. Družice místo něj zachytila už jen oblak šedého kouře, píše britský deník The Guardian. 

„Údery na mosty a postup předsunutých jednotek ukrajinských obranných sil na západní břeh řeky Sejm naznačují, že cílem je převzít kontrolu nad částí Kurské oblasti jižně od Sejmu,“ cituje Rádio Svobodná Evropa ze zprávy kyjevského think-tanku Centrum obranných strategií. 

Úspěšné útoky na strategické mosty zkomplikovaly Kremlu snahy o zpomalení postupu Ukrajinců, kteří za dva týdny vpádu do Kurské oblasti kontrolují už více než 1200 kilometrů čtverečních ruského území. List The Guardian píše, že až tři tisíce branců uvízli jižně od řeky, zatímco někteří civilisté prchli z místa na lodích. Ruské úřady minimálně 130 tisíc lidí z míst bojů evakuovaly.

Putin nařídil vytlačení Ukrajinců do začátku října

Ukrajinci v posledních dnech zaznamenali i další úspěchy v ruské Kurské oblasti. Institut na studium války (ISW) ve své zprávě uvádí, že se jim podařilo převzít kontrolu nad vesnicí Višnevka a že v úterý pokračovali v útocích na předměstí Koreněva. Satelitní snímky také odhalují ukrajinský postup v zalesněných oblastech severovýchodně od města Sudža. 

Americký list Wall Street Journal zatím úspěšnou akci Ukrajinců částečně přičítá rozhodnutí, které padlo na jaře. Ruský generál Alexander Lapin tehdy odvolal radu, který měla dohlížet na bezpečnost příhraniční oblasti. Domníval se, že armáda má dostatek vlastní síly i prostředků, aby ochranu hranic zajistila sama. Deník dodává, že za rozhodnutím pravděpodobně stál i fakt, že se region potýkala s kritickým nedostatkem mužů. 

I proto Ukrajinci dokázali na ruské území proniknout a našli místní jednotky nepřipravené adekvátně odpovědět na jejich útok. Podle ruských médií nařídil prezident Vladimir Putin vyhnání Ukrajinců z Kurské oblasti do 1. října. 

Rozhodnutí poslat do Kurské oblasti další ruské jednotky padlo až toto úterý. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že vytvoří v Belgorodské, Kurské a Brjanské oblasti vojenské skupiny na obranu sídel podél ukrajinských hranic, píše ukrajinský server Kyiv Independent.  

Rusko dál postupuje v Pokrovsku

Navzdory úspěšné akci v Kurské oblasti Ukrajinci dál čelí vážným problémům na Donbase. Rusům se v úterý po těžkých bojích podařilo dobýt obec Ňju-Jork a dál tlačí na strategické město Pokrovsk, kde před válkou žilo asi 80 tisíc lidí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že situace na místě je „těžká“. 

Analytik Matthew Savill z think-tanku RUSI uvádí, že je ještě brzy na určení, zda byl ukrajinský útok na ruské území brilantním strategickým krok, nebo „katastrofální chyba, která zlikviduje nejlepší ukrajinské síly.“

„Kurská operace je dobrá pro ukrajinskou morálku, mění narativ a přináší taktické výhody. Nemá ale větší význam na dopady postupující tažení Rusů. A Ukrajina si nemůže dovolit utrpět ztráty,“ míní. Americký server Forbes informuje, že rychlý postup Kurskou oblasti stál Ukrajince značný počet cenných obrněných vozidel a potenciálně i desítky vojáků.

Video: Ukrajinci zveřejnili záběry z prvního dne vpádu do Kurské oblasti. Na hranici se jim vzdávali Rusové (19. 8. 2024)

Ukrajinci zveřejnili záběry z prvního dne vpádu do Kurské oblasti. Na hraničním bodě se jim vzdávali Rusové. | Video: Reuters

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.