S odstupem času se na veřejnost dostávají podrobnosti z druhého útoku Ukrajinců na ruskou Kurskou oblast. Začal kolem 12. září, tedy víc než měsíc od masivního vpádu, který překvapil nejen Rusy, ale i celý svět. Měřítkem šlo o výrazně menší akci, která ale nepostrádala ambice. Ukazuje se ale, že byly až příliš velké.

Záběry zveřejněné ruskou 106. výsadkovou divizí ukazuje zničená ukrajinská bojová vozidla | Video: Telegram/frontline_pvt

Na začátku srpna vtrhla do ruské Kurské oblasti ukrajinská armáda a rychle obsadila více než 1295 čtverečních kilometrů. O pět týdnů později, 12. září, zahájila ukrajinská armáda druhou ofenzivu – tentokrát její jednotky překročily hranici s Ruskem poblíž vesnice Novyj Put, zhruba 30 kilometrů západně od klíčové ruské obranné linie u Kurska. Cílem této operace bylo pokusit se obklíčit tisíce ruských vojáků, kteří by se ocitli v pasti mezi postupujícími Ukrajinci a ruskou hranicí.

Po týdnech tvrdých bojů se ale zdá, že operace Ukrajinců uvázla na polích jižně od města Veseloe, několik kilometrů severně od Nového Putu. Kolem 20. září se ukrajinské jednotky s bojovými vozidly Marder německé výroby, bojovými vozidly CV90 švédské výroby a tanky Stridsvagn 122 valily po hlavní silnici spojující Veseloe s Gluškovem, další hlavní osadou ležící čtyři kilometry severovýchodně.

Tam už ale čekala ruská 106. výsadková divize. Pokládáním min, dělostřeleckou palbou, protitankovými střelami a bezpilotními letouny s přímým pozorováním Rusové zřejmě odolali ukrajinským útokům. Video z dronu, které Rusové zveřejnili tento týden, zachycuje 15 nebo 16 zničených ukrajinských vozidel, včetně těch nejlepších: jednoho nebo dvou švédských CV90, německého Marderu, amerického vozidla M-2 a Strykeru ze Spojených států.

To, že Ukrajinci do boje nasadili mix těch nejlepších vozidel, svědčí o důležitosti, kterou operaci generální štáb v Kyjevě přikládal. Invaze na Novyj Put se účastnily roty a prapory z 21. a 47. mechanizované brigády (s vozidly CV90, respektive M-2). Vojáci 95. letecké útočné brigády (s Mardery a Strykery) se připojili k 225. útočnému praporu a 501. praporu námořní pěchoty a útočili přes Novyj Put směrem na Veseloe a Gluškovo. Jde o jedny z nejlepších brigád a praporů ve struktuře ukrajinských sil.

Ale i tyto elitní formace měly problémy dostat se přes Veseloe do Gluškova. „Dokud se Ukrajincům nepodaří postoupit podél hlavní silnice spojující tyto osady, zůstane jejich cíl obklíčit Rusy jen marnou snahou,“ píše pro server Forbes novinář zaměřující se na Ukrajinu David Axe.

„Jestli pro frustrované Ukrajince existuje nějaká útěcha, pak je to fakt, že na silnici Veseloe – Gluškovo mají problémy i Rusové,“ dodává. Protiútoky 106. výsadkové divize nebo jiné výsadkové formace potkal stejný osud jako ukrajinské jednotky – byly ostřelovány raketami, dělostřelectvem a drony. Na silnici a okolních polích se nachází zhruba stejné množství vraků ruských vozidel jako těch ukrajinských.

Zásadní problém je, že Rusové si tyto ztráty na rozdíl od Ukrajinců mohou dovolit. 

Rusové šponují jaderné hrozby. Analytik popsal moment, kdy bychom měli znervóznět (celý článek s videem zde)

Spotlight Aktuálně.cz – Michal Smetana | Video: Tým Spotlight

Podíl.
Exit mobile version