Ukrajinští vojáci odrazili útoky ruské armády v ruské Kurské oblasti, jejíž část obsadili na začátku srpna, řekl v sobotu večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj se ukrajinské armádě podařilo udržet linii a neustoupit. Rusko naopak v pátek oznámilo, že se mu v Kurské oblasti podařilo získat nazpět dvě vesnice. V neděli pak ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské síly dobyly ukrajinskou vesnici Mychajlivka na východě země nedaleko strategického města Pokrovsk, kde Rusové již několik týdnů postupují.

„Co se týče kurské operace, Rusko se snažilo zatlačit naše pozice, ale držíme stanovené linie,“ uvedl ve svém večerním videu Zelenskyj.

Velmi obtížné podmínky pro ukrajinskou armádu naopak podle prezidenta panují na východě země – v Doněcké a Zaporožské oblasti. „Klíčová je odolnost našich jednotek. Vše záleží na naší odolnosti,“ uvedl Zelenskyj.

Ukrajinská armáda na začátku srpna uskutečnila překvapivý výpad do ruské Kurské oblasti, jehož smyslem bylo především odčerpat ruské síly z východní části fronty, kde jsou ukrajinské jednotky pod velkým tlakem.

Ruský postup u Pokrovsku

O tlaku na ukrajinskou armádu svědčí i tvrzení ruského ministerstva obrany, které v neděli odpoledne oznámilo, že jeho armáda dobyla ukrajinskou vesnici Mychajlivka na východě země nedaleko Pokrovsku.

Mychajlivka se nachází na okraji města Selidove podél dálnice jižně od Pokrovska, který je klíčovým logistickým uzlem ukrajinské armády. Nachází se v něm jediný důl na koks, uhlí potřebné k výrobě oceli. Tento kov je pro vojenský průmysl nezbytný a jeho dovoz je nákladný, ztráta Pokrovsku by snížila jeho produkci na polovinu. Ruské jednotky v oblasti v posledních týdnech rychle postupují.

Informace o dobytí vesnice nelze nezávisle ověřit. Ukrajinská armáda ve své denní zprávě uvedla, že její jednotky odrazily 36 ruských útoků v oblasti Pokrovska, včetně okolí Mychajlivky.

Rusové tvrdí, že v Kurské oblasti dobyli dvě vesnice

Moskva v pátek uvedla, že získala nazpět dvě vesnice, což Ukrajina nepotvrdila. Stanice CNN poukazuje, že podle analytiků se plocha pod kontrolou ukrajinských sil příliš nezměnila. Americký Institut pro studium války odhaduje, že ukrajinská armáda má v Kurské oblasti pod kontrolou území o velikosti 786 kilometrů čtverečních.

Podle stanice CNN Moskva poslala bojovat proti ukrajinským vojákům v Kurské oblasti na 40 tisíc svých vojáků. Ve velké míře se jedná o rezervisty. „Někdy se jim (Rusům) podaří dobýt ulici v nějaké vesnici. Není to ale jednosměrné – my také děláme protiútoky a vytlačujeme je nazpět,“ popsal bojovou situaci v Kurské oblasti stanici CNN jeden z ukrajinských velitelů.

Vzájemné ostřelování

V noci na neděli vypustilo Rusko na ukrajinské území 68 dronů, z čehož se protivzdušné obraně podařilo 31 zničit, napsala agentura Reuters s odkazem na sdělení ukrajinských vzdušných sil na síti Telegram. Dalších 36 bezpilotních letounů je nezvěstných, zbývající dron se stále nachází ve vzduchu, uvedlo ukrajinské letectvo.

Rusko v noci vypustilo na Ukrajinu kromě desítek dronů i čtyři rakety. Dvě balistické rakety Iskander-M zasáhly Poltavskou a Oděskou oblast ve středu a na jihu země a dvě řízené střely Kh-59 mířily na Černihivskou a Sumskou oblast na severu.

Rusko tvrdí, že zničilo 13 ukrajinských dronů vyslaných na jeho území. Po šesti bezpilotních letounech ruské síly sestřelily nad Bělgorodskou a Kurskou oblastí. Jeden dron byl zničen nad Brjanskou oblastí, sdělilo ruské ministerstvo obrany na Telegramu. Kyjev se k tomu nevyjádřil.

Plán vítězství

Zelenskyj by podle serveru Ukrajinska pravda mohl odtajnit svůj plán vítězství již v následujících dnech, řekl médiu poradce prezidentské kanceláře Mychaljo Podoljak.

Volodymyr Zelenskyj podle něj doplní už známá fakta, tedy že válku lze ukončit do příštího roku a že Kyjev potřebuje další zbraně a povolení střílet s nimi hlouběji na ruské území. Bílý dům seznámila Ukrajina s plánem už v září, evropské partnery pak v průběhu tohoto týdne.

Podíl.
Exit mobile version