Aktualizace: 25.06.2024 16:07

Lucemburk – Ukrajina dnes zahájila rozhovory o svém přistoupení k Evropské unii, když odpoledne v Lucemburku začala první mezivládní konference s Kyjevem. Na její úvod označil dnešek za historický den pro Ukrajinu i Evropu ukrajinský premiér Denys Šmyhal, který se připojil prostřednictvím videohovoru. Před Ukrajinou je podle jeho slov ještě „spousta práce“, ukrajinská strana je na to ale připravena.

„Silná Ukrajina není možná bez Evropské unie. Silná EU není možná bez Ukrajiny,“ prohlásil Šmyhal, jehož země se už třetím rokem brání ozbrojené ruské agresi. Kyjev na konferenci zastupuje místopředsedkyně ukrajinské vlády Olha Stefanišynová. I ona ještě před zahájením konference zdůraznila, že Ukrajina bude i nadále pokračovat v reformách. Po dnešní konferenci začne takzvaný screening, tedy posuzování souladu ukrajinské legislativy s unijními normami, ten by mohl podle Stefanišynové trvat do konce letošního roku. Následně začnou samotná jednání o jednotlivých kapitolách.

„Před dvěma lety, 23. června 2022, Evropská unie oznámila, že bude stát při Ukrajině tak dlouho, jak to bude potřeba. Toto je splnění prvního slibu,“ řekla novinářům před začátkem konference Stefanišynová. S Budapeští, která se k mnohým krokům týkajícím se Ukrajiny staví odmítavě, vede podle ní Kyjev bilaterální dialog. „Doufám, že tento dialog povede k neblokování dalších rozhodnutí Maďarskem,“ dodal místopředsedkyně ukrajinské vlády.

Za historický okamžik označil dnešní den i předseda Evropské rady Charles Michel. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj již dříve uvedl, že se Ukrajina vrací do Evropy, kam po staletí patří.

Za dobrou zprávu pro lidi na Ukrajině, v Moldavsku a v celé Evropské unii označila start přístupových rozhovorů také šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Mezivládní konference s Moldavskem začne dnes později odpoledne.

„Dnes jsme svědky historického okamžiku. V návaznosti na rozhodnutí Evropské rady z prosince 2023 otevřít přístupová jednání s Ukrajinou a Moldavskem se tyto dvě země pouštějí do skutečně transformace v plné členství v EU – jde o hrdý okamžik pro oba národy a strategický krok pro EU,“ uvedl Michel. Jde podle něj o výsledek reformního úsilí, které obě země vynaložily. „Oba národy udělaly na cestě k evropské integraci obrovský pokrok, navzdory nesmírným výzvám, kterým čelily a stále čelí,“ dodal Michel.

Předseda Evropské rady neopomněl zdůraznit, že dnešek je jen začátkem dlouhého procesu. „I když dnes oslavujeme významný krok vpřed, musíme si také uvědomit, že cesta vpřed bude vyžadovat trvalé úsilí, odhodlání a další podstatné reformy,“ uvedl Michel s tím, že země musí pokračovat zejména v boji proti korupci a posílení ekonomické stability, aby splnily přísné standardy pro členství v EU.

Evropská unie na konferenci, která potrvá asi dvě hodiny pro Ukrajinu a následně dvě hodiny pro Moldavsko, představí vyjednávací rámec definující principy a základy pro další jednání. Belgické předsednictví na konferenci zastupuje ministryně zahraničí Hadja Lahbibová, za Česko je přítomen ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák, své zástupce v Lucemburku mají i ostatní členské státy EU.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.