90′ ČT24: Situace na Ukrajině (zdroj: ČT24)

V současné chvíli je na tom Ukrajina nejhůře od prvních měsíců války, prohlásil v pořadu Devadesátka ČT24 bezpečnostní analytik Michal Smetana. Vyhlídky Kyjeva na následující měsíce jsou podle něj „velmi tvrdé“. S tím souhlasí i armádní generál ve výslužbě a bývalý náčelník českého generálního štábu Jiří Šedivý. Ačkoliv jsou podle něj obě strany vyčerpány, Rusové jsou na tom o něco lépe, jelikož mají dostatek lidských sil i zbraní.

„Nacházíme se ve fázi, kdy má Rusko strategickou iniciativu. Má ji na klíčových úsecích fronty. Ukrajina se nachází ve velmi těžké pozici. Řekl bych, že v současné chvíli je na tom Ukrajina možná nejhůře od prvních měsíců války,“ řekl Smetana s tím, že vyhlídky Kyjeva na následující měsíce jsou „velmi tvrdé“.

Šedivý podotkl, že je zřejmé, že obě válčící strany jsou vyčerpány. „Ale přeci jen ruská strana má více lidského potenciálu, zbraní a munice. (…) Bohužel jsou na tom Rusové o něco lépe než Ukrajina,“ prohlásil.

S tím souhlasí i Smetana. Ukrajina podle něj čelí problému, že velmi pozdě schválila mobilizační zákon. „Nějakou dobu trvá, než se to projeví přímo na bojišti. Ze strany ukrajinských vojáků se objevují stížnosti, že noví rekruti nejsou dostatečně vycvičení, chybí jim morálka,“ popsal.

Ukrajinci se podle Šedivého dopustili několika strategických chyb. „Například když loni začali plánovat první protiofenzivu (…) A zhoršili celou situaci, když provedli operaci směrem na Kursk. Do ní zavázali dobře vybavená a vycvičená vojska, která jim teď chybí,“ soudí.

V Kurské oblasti se dle Smetany intenzivně bojuje, situace je ale poměrně stabilní. „Teritoriální posuny tam nejsou příliš velké, spíš menší taktické posuny,“ ujasnil analytik.

Podíl.