Aktualizace: 12.02.2024 02:59

Rafáh/Tel Aviv – Izraelské údery v Rafáhu na jihu Pásma Gazy si v noci na dnešek vyžádaly životy desítek lidí. Podle agentur Reuters a AFP to dnes uvedly zdravotnické úřady, které ovládá radikální palestinské hnutí Hamás. Izrael potvrdil, že v oblasti, kde se tísní přes milion uprchlíků, provedl sérii úderů na podle něj teroristické cíle.

Představitelé zdravotnických úřadů v Gaze podle Reuters uvedly, že izraelské vzdušné údery si vyžádaly 22 mrtvých a desítky zraněných. Varovali, že bilance obětí patrně dále poroste. Agentura AFP, rovněž s odvoláním na palestinské zdravotnické úřady, informovala o celkem 52 mrtvých. V různých částech Rafáhu bylo podle těchto zdrojů zasaženo celkem 14 domů a tři mešity.

Izraelská armáda v prohlášení uvedla, že „provedla sérii náletů na teroristické cíle na jihu pásma Gazy“. Podle ní již údery byly ukončeny.

Informace nebylo možné bezprostředně ověřit.

Město Rafáh se nachází na samém jihu Pásma Gazy u hranice s Egyptem a před boji na severu se tam za čtyři měsíce války mezi Izraelem a Hamásem uchýlil přes milion civilistů. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu minulý týden nařídil armádě, aby připravila plán evakuace civilistů z Rafáhu před očekávanou „masivní“ pozemní invazí s cílem zničit zbývající jednotky Hamásu.

Americký prezident Joe Biden v nedělním telefonátu řekl Netanjahuovi, že Izrael by neměl zahajovat vojenskou ofenzivu v Rafáhu, pokud nenabídne důvěryhodný a uskutečnitelný plán na zajištění bezpečnosti tamních uprchlíků.

Válku v Pásmu Gazy, v němž na území menším než Praha žije na 2,3 milionu Palestinců, Izraelci vedou v reakci na přeshraniční teroristický útok Hamásu z loňského 7. října, při němž ozbrojenci na jihu Izraele pozabíjeli na 1200 lidí a dalších 253 unesli. V Pásmu Gazy od té doby podle palestinských úřadů přišlo v důsledku bojů o život bezmála 30.000 Palestinců

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.