Aktualizace: 13.02.2024 12:29

Praha – Tvůrci nového seriálu České televize (ČT) To se vysvětlí, soudruzi!, jehož první epizodu uvidí diváci 3. března, navazují na projekty Návštěvníci, Arabela nebo Létající Čestmír. Osmidílná komediální série z prostředí vyšetřování paranormálních jevů v 80. letech minulého století vznikla ve spolupráci ČT s německou ZDF. Hlavní role členů týmu vědců ztvárnili Jiří Macháček a Jan Cina. Tvůrci dnes seriál představili novinářům.

Režiséři Matěj Chlupáček a Michal Samir zkombinovali několik žánrů – komedii, parodii, sci-fi, detektivku, horor i western. V názvech jednotlivých dílů, například Jak uškrtit mistra Šálka nebo Paní, vy jste vdova, odkazují ke kultovním komediím tvůrců Václava Vorlíčka nebo Jindřicha Poláka.

„Odjakživa patřím do ‚týmu Arabela‘, kterou jsem v přípravách znovu nakoukal. Jsem jedním z těch, které totiž bavily i nové díly. Do pohádkově laděných příběhů se tehdy dostaly moderní technologie, které reflektovaly devadesátá léta u nás. Okolo sebe jsem viděl první mobilní telefony a v Arabele pak představu, co by takové přístroje jednou mohly umět. Bylo to fascinující,“ uvedl režisér Samir.

Také Chlupáček si seriály tvůrců Vorlíčka nebo Poláka pamatuje z dětství a určitým způsobem ho ovlivnily. „Inspirací mi ale byly spíše zahraniční projekty, například ty, které režíruje Taika Waititi – What We Do In The Shadows, stylově třeba i britský Office, nepochybně i Akta X,“ sdělil.

Osm na první pohled těžko objasnitelných případů budou vyšetřovat dvě různorodé dvojice. Vliv paranormálních jevů zkoumá tým vědců v čele s Macháčkem a Cinou. O racionální vysvětlení kuriózních případů naopak usilují agenti StB. Zahráli si je Anna Fialová a Leoš Noha.

„Doposud se všichni o tématu Státní bezpečnosti zdráhali referovat jinak než naprosto vážně, seriózně a jednoznačně negativně, což je zcela v pořádku. Myslím si ale, že je zdravé se na tuto problematiku začít dívat jinak. Začít si z toho dělat legraci,“ podotkl kreativní producent Jan Lekeš.

Režiséři Chlupáček a Samir svůj první společný seriál natáčeli 60 dní a výraznou vizuální stylizaci doplnili více než 150 speciálními efekty. „Ten seriál má nadhled. Vím, že je trochu praštěný, ale tady pozor: scenáristé se volně inspirovali realitou. Ústav zkoumající paranormální jevy v komunistickém Československu skutečně existoval a případy, kterými se zabýváme, mají určité kořeny v pravdě. O to zábavnější to celé je,“ doplnil režisér Samir.

ČT vedle To se vysvětlí, soudruzi! letos nabízí pokračování seriálů Stíny v mlze a Dobré ráno, Brno! a seriál Smysl pro tumor.

V loňském roce byla ČT nejsledovanější televizní skupinou v Česku s podílem 29,88 procenta ve skupině diváků starších 15 let. Zaznamenala ale meziroční pokles zhruba o 1,6 procentního bodu. Skupina Prima měla podíl 27,56 procenta a Nova 27,04 procenta. Obě si polepšily o více než 0,6 procentního bodu. Vyplývá to z informací televizí a serveru Mediaguru s odkazem na data ATO-Nielsen.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.