Komerční prezentace Aktualizace: 7.07.2024 23:12

Berlín/Varšava/Paříž – Polský premiér Donald Tusk označil výsledky druhého kola francouzských parlamentních voleb za „zklamání pro Moskvu“ a „úlevu pro Kyjev“. Zástupce německých sociálních demokratů (SPD) kancléře Olafa Scholze Nils Schmid uvedl, že „nejhorší bylo zažehnáno“. Oba ve stejném duchu komentovali, že krajně pravicové Národní sdružení (RN) Marine Le Penové nezískalo ve francouzském Národním shromáždění většinu.

„V Paříži nadšení, v Moskvě zklamání a v Kyjevě úleva. To stačí ke spokojenosti ve Varšavě,“ glosoval Tusk výsledek voleb v příspěvku na síti X.

Zástupce německých křesťanských demokratů (CDU) a jejich bývalý předseda Armin Laschet podle agentury AFP vidí francouzské volby jako příležitost pro proevropskou většinu v Národním shromáždění. „Ani pravicoví extremisté kolem (Le Penové), ani antisemitští a protiněmečtí radikálové kolem (Jeana-Luca) Mélenchona nevyhráli. Existuje šance na demokratickou a proevropskou většinu,“ podotkl Laschet.

„Nejhorší bylo zažehnáno, RN nemůže sestavit vládní většinu,“ uvedl Nils Schmid, který je zahraničněpolitickým mluvčím sociálních demokratů ve Spolkovém sněmu. Sestavení vlády ale bude vzhledem k tomu, že nikdo nemá většinu, podle něj složité a francouzské „demokratické strany“ budou muset projevit flexibilitu a schopnost kompromisu.

Ve francouzských volbách byl dnes podle projekcí nejúspěšnější levicový blok Nová lidová fronta, který by měl získat 175 až 205 křesel. Centristický vládní tábor prezidenta Emmanuela Macrona Spolu, který by mohl obsadit 150 až 175 křesel. Favorizované Národní sdružení, které jasně vyhrálo v prvním kole, skončilo podle odhadů třetí a získá zhruba 115 až 150 křesel. Většinu 289 křesel ze 577 tedy žádné uskupení nezískalo.

 

Podíl.
Exit mobile version