Komerční prezentace Aktual.: 24.10.2024 09:39

Ankara/Damašek – Turecké letectvo zaútočilo v Iráku a Sýrii na cíle Strany kurdských pracujících (PKK), kterou Ankara, USA a Evropská unie považují za teroristickou organizaci. Informovaly o tom agentury Reuters a AP. Arabsko-kurdská koalice Syrské demokratické síly (SDF) dnes ráno uvedla, že si turecké údery na východě Sýrie vyžádaly 12 civilních obětí na životech, z toho dvě děti. Ze strany Ankary zřejmě šlo o odplatu za středeční útok na sídlo tureckého leteckého výrobce na předměstí Ankary, který nepřežilo pět lidí a dvě desítky jich utrpěly zranění. Podle tureckých činitelů útočníci pravděpodobně patřili k PKK.

„Za posledních několik hodin (…) si nová vlna útoků v severní a východní Sýrii vyžádala 12 mrtvých civilistů a 25 zraněných,“ uvedla podle agentury AFP koalice SDF, která je ozbrojeným křídlem oblastní autonomní správy.

Turecké ministerstvo obrany podle Reuters k úderu v sousedních zemích uvedlo, že vzdušné síly při náletu zničily 32 cílů PKK a mnoho členů organizace přitom zabily. Resort obrany dále sdělil, že armáda přijala „všechna možná opatření“, aby zabránila újmě civilistů. Bližší informace Ankara k náletům neposkytla.

Údery provedla hodiny po útoku, při kterém útočníci vtrhli do sídla leteckého výrobce TUSAŞ na předměstí turecké metropole, kde stříleli a odpálili výbušniny. Zemřelo pět lidí, 22 bylo zraněno. Dva útočníci – muž a žena – byli rovněž zabiti, uvedl ministr vnitra Ali Yerlikaya. Útočníci podle něj a také podle ministra obrany Yaşara Gülera pravděpodobně patřili k PKK. Ta se nevyjádřila. Útoky v Turecku v minulosti podle AP páchala také teroristická skupina Islámský stát (IS) nebo levicoví extremisté.

PKK vede od 80. let ozbrojený boj za autonomní Kurdistán a práva Kurdů v Turecku i v dalších oblastech obývaných Kurdy. Konflikt si vyžádal na 45.000 obětí. Turecko provádí opakovaně údery proti základnám a členům PKK a také proti kurdským milicím YPG na severu Sýrie a Iráku. Čelí přitom kritice, že nerespektuje suverenitu těchto zemí. Ankara však tvrdí, že se snaží zajistit svou národní bezpečnost.

 

Podíl.
Exit mobile version