Aktual.: 8.10.2024 12:05

Praha – Maloobchodní tržby v srpnu stouply devátý měsíc za sebou. Růst rovněž zrychlil na 5,3 procenta z červencových revidovaných 4,9 procenta. Mírně – 0,1 procenta – byly tržby vyšší také v meziměsíčním srovnání. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziročnímu růstu tržeb pomohla i nízká srovnávací základna. V reálném vyjádření jsou však tržby stále pod průměrem roku 2019 před pandemií covidu, řekli ČTK oslovení analytici.

Oproti loňsku obchodníci v srpnu za nepotravinářské zboží utržili o 7,2 procenta více a za potraviny o 1,6 procenta více. V případě pohonných hmot nárůst činil 9,3 procenta.

Z pohledu dílčích kategorií tržby internetovým a zásilkovým obchodům meziročně stouply o 16,1 procenta, specializovaným prodejnám s kosmetickými a toaletními výrobky o 14 procent a s výrobky pro domácnost o 4,3 procenta. Nárůst vykázali i další obchodníci, například s oděvy a obuví o 2,1 procenta, naopak pokles o dvě procenta nastal u specializovaných prodejen potravin nebo o 0,6 procenta u prodejen s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci, informoval dnes ČSÚ.

„Meziroční růst o 5,3 procenta působí impozantně, nicméně právě před rokem se tuzemský maloobchod nacházel poblíž svého dna,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Ve srovnání s koncem roku 2019 maloobchodní tržby podle ekonoma UniCredit Bank Jiřího Poura zaostávaly o 3,5 procenta. „Nejhůře na tom v tomto ohledu jsou stánkaři a prodejny s odíváním a obuví, kterým tržby zaostávají o 50,8 procenta, respektive 26,8 procenta. Prodeje a opravy motorových vozidel zaostávají o 5,7 procenta,“ řekl.

Za potraviny obchodníci v srpnu reálně utržili o desetinu méně, než byl průměr roku 2019, uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Srovnávat aktuální hodnoty s rokem 2019 podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy nedává smysl. „To bylo před krizí. To, co je pro nás důležité, je ten trend oproti minulému roku. Vidíme, že se lidé vrací k normálnímu stylu nakupování a jsou ochotni dál utrácet,“ řekl ČTK. „Bezpochyby časem se zpět nad čísla roku 2019 dostaneme, ale po dvou letech krize to bude nějakou chvíli trvat,“ dodal.

K meziročnímu růstu tržeb za kosmetické a toaletní výrobky o 14 procent podle hlavního ekonoma společnosti BHS Štěpána Křečka přispělo teplé počasí. „Pěkné počasí zřejmě hrálo svou roli i u zvýšení tržeb o 9,3 procenta u pohonných hmot. Na výlety a dovolené autem se ve zvýšené míře vydávali i občasní řidiči, kteří si chtěli užít prázdninové období,“ uvedl. Hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek uvedl, že v srpnu se tržby e-shopů reálně přiblížily hodnotám z března roku 2021, kdy lidé kvůli covidu zůstávali doma.

Meziměsíčně se tržby za pohonné hmoty zvýšily o 2,1 procenta. U nepotravinářského zboží stouply o 0,6 procenta, kdežto za potraviny klesly o 1,2 procenta. Tržby za prodej a opravy vozidel pak meziměsíčně sice stouply o 0,3 procenta, ale ve srovnání s loňskem se snížily o 0,4 procenta.

Podíl.