Aktualizace: 25.03.2024 23:20

Tel Aviv – Bývalý americký prezident Donald Trump podle izraelského deníku Israel Hajom uvedl, že jen blázen by nereagoval na teroristický útok ze 7. října stejným způsobem jako Izrael. V další úryvcích rozhovoru však Izraeli doporučil, aby „dokončil“ ofenzivu v Pásmu Gazy, protože ztrácí velkou část podpory ve světě, píší zahraniční agentury. Zpravodajský web The Times of Israel (ToI) v této souvislosti píše, že Trump dosud k izraelské ofenzivě v Pásmu Gazy spíše jen opakoval, že by palestinské radikální hnutí Hamás na Izrael nikdy nezaútočilo, kdyby byl stále v Bílém domě.

„Jen blázen nebo idiot by nereagoval na 7. října jako Izrael,“ citoval Israel Hajom bývalého šéfa Bílého domu v hebrejštině. Na krvavý teroristický útok ozbrojenců Hamásu Izrael odpověděl rozsáhlou a stále pokračující vojenskou operací, kvůli jejímž tvrdým dopadům na civilisty v Pásmu Gazy čelí stále ostřejší kritice řady zemí světa.

V dalších úryvcích rozhovoru Trump podle zahraničních agentur vyzval Izrael k dokončení ofenzivy a k směřování k míru. „Řekl bych Izraeli, aby byl velmi opatrný, protože ztrácíte velkou část světa. Ztrácíte mnoho podpory,“ uvedl podle agentury AP Trump. Podle něj Izrael udělal velkou chybu, když zveřejnil fotografie a záběry ze své ofenzivy v Pásmu Gazy. „Myslím, že Izrael chtěl ukázat, že je neústupný,“ uvedl Trump s tím, že tímto krokem země zničila svou pověst v zahraničí.

Trump se často prezentuje jako věrný spojenec Izraele a poukazuje na své rozhodnutí přesunout americké velvyslanectví do Jeruzaléma či na roli, kterou sehrála jeho administrativa v navázání diplomatických vztahů mezi Izraelem a některými arabskými zeměmi. Často také opakuje, že pokud by byl v Bílém domě on, tak by se útok Hamásu nestal.

Začátkem března Trump například v telefonickém rozhovoru s televizí Fox News řekl, že v době jeho prezidentského mandátu byl Írán „na mizině“ a neměl peníze pro Hamás a libanonské šíitské hnutí Hizballáh. „K tomuhle by nikdy nedošlo, a to z dalšího důvodu, mně by to neudělali, to vám garantuji. Udělali to, protože nerespektují Bidena,“ dodal s odkazem na prezidenta Joea Bidena, s nímž se chystá opět utkat v podzimních prezidentských volbách. Ve stejném rozhovoru ovšem Trump také prohlásil, že kdyby byl prezidentem, Rusko by nikdy nezaútočilo na Ukrajinu.

Izrael zahájil ofenzivu v Pásmu Gazy po teroristickém útoku Hamásu ze 7. října, kdy na izraelském území zahynulo 1200 lidí. Dalších zhruba 250 osob zavlekli ozbrojenci Hamásu a jeho spojenců na palestinské území. Při prvním a dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna přibližně polovina rukojmích. Podle ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy spravovaného Hamásem zahynulo od začátku války v důsledku bojů více než 32.200 Palestinců.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.