Projev Donalda Trumpa po superúterý (zdroj: ČT24)

Americký exprezident Donald Trump míří podle dosavadních propočtů za jasným vítězstvím v souboji o republikánskou nominaci do listopadových prezidentských voleb. Během takzvaného superúterý, v němž republikáni rozhodují o svém kandidátovi v celkem patnácti státech, dosud podle výsledkových projekcí vyhrál v jedenácti státech včetně Texasu, Severní Karolíny či Massachusetts. Informovaly o tom agentury AP a Reuters. Jeho protikandidátka Nikki Haleyová získala důvěru ve Vermontu.

Podle AP a Reuters, která se odvolává na projekce společnosti Edison Research, superúterý dosud přineslo Trumpovi vítězství ve Virginii, Severní Karolíně, Tennessee, Oklahomě, Alabamě, Maine, Arkansasu, Massachusetts, Texasu, Coloradu a Minnesotě. Naopak Vermont je zatím jediným státem, kde se během superúterý dokázala prosadit Haleyová.

Z celkem patnácti států, v nichž republikáni v úterý vybírali svého kandidáta do prezidentských voleb, dosud výsledky nezveřejnily Utah, Aljaška a Kalifornie. V posledním jmenovaném státě zatím statistiky ukazují šest procent sečtených hlasů.

Trump po ohlášeném vítězství ve více než desítce států označil superúterý za „skvělou noc“. Podle agentury AFP to prohlásil před příznivci ve svém sídle Mar-a-Lago na Floridě.

Superúterý letos nepoutá takovou pozornost jako v minulých volebních cyklech, neboť přichází v momentě, kdy jsou souboje o nominaci republikánů a demokratů považované za víceméně rozhodnutou záležitost. Trump u Republikánské strany i jeho pravděpodobný demokratický soupeř, současný prezident Joe Biden, od počátku nominačnímu procesu dominují a nic podle analytiků nenasvědčuje tomu, že by se na tom mělo něco změnit.

Haleyová měla k úterku na kontě vítězství pouze v hlavním městě Washingtonu. Média superúterý vykreslovala jako její poslední šanci na zvrácení republikánského nominačního klání, které se vyvíjí jednoznačně v Trumpův prospěch. Americká média spekulují o jejím setrvání v kampani. Na úterní večer nicméně neohlásila žádnou akci, na níž by se k této věci mohla vyjádřit.

Exprezident Trump do superúterý vstupoval s 274 delegáty z celkových 2429. Ani kdyby zvítězil ve všech třech zbylých státech, kde se nyní hlasovalo, na nadpoloviční počet delegátů zatím nedosáhne.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.