Aktual.: 24.10.2024 14:25

Praha – Hokejová Tipsport extraliga v pátek vstoupí do druhé čtvrtiny základní části a 14. kolo nabídne hned několik atraktivních zápasů. Ve šlágru kola se utká mistrovský Třinec se Spartou, vedoucí Pardubice se představí na ledě Kladna a Hradec Králové bude hájit sérii sedmi domácích výher proti druhému Litvínovu. Speciální „školní“ utkání se odehraje v Karlových Varech, kde domácí hokejisté nastoupí proti Českým Budějovicích již od 12:00.

Oceláři jsou v tabulce až jedenáctí, vyhráli ale dva z posledních tří zápasů a v repríze dramatického semifinále play off minulé sezony se budou snažit Pražanům oplatit porážku z prvního vzájemného souboje v ročníku. „Síla v týmu je. Když budeme dělat, co si řekneme, věřím, že se sezona otočí a půjdeme nahoru,“ řekl obránce Marian Adámek.

Sparta v úterý porazila doma Vítkovice, venku ale dvakrát za sebou prohrála, i když v Brně až po nájezdech. „Po nevydařeném zápase v Hradci to v Brně bylo už lepší a jsme rádi, že proti Vítkovicím jsme se prosadili. Každý zápas chceme vyhrát,“ řekl útočník Roman Horák po výhře 5:1 nad Ostravany.

Pardubice se dostaly do čela soutěže po úterní výhře nad Mladou Boleslaví. Teď je čeká zápas na ledě Kladna, které porazily devětkrát za sebou. „Je fajn, že jsme první, ale sezona je ještě hrozně dlouhá a my potřebujeme doladit pár nedostatků. Všichni víme, že se začíná až v play off,“ řekl útočník Martin Kaut. Dres Dynama by měl poprvé obléct obránce Jakub Zbořil.

V případě pardubického zaváhání se může na první místo vrátit Litvínov, který ale čeká duel na ledě pátého Hradce Králové. A zatímco Verva třikrát za sebou venku prohrála, z toho dvakrát v prodloužení, Mountfieldu se doma daří. Východočeši po úvodních dvou porážkách před svými fanoušky sedmkrát za sebou vyhráli a teď je čeká poslední z pěti domácích duelů v řadě.

„Po začátku, kdy jsme hráli dobře, ale ze zápasů jsme vycházeli bez bodů, je teď důležitá hlavně psychika a dobré sebevědomí,“ pochvaloval si obránce Tomáš Pavelka po poslední výhře nad Vítkovicemi. „Litvínov bude těžký soupeř. Ale uděláme maximum a popereme se o každý bod. Chceme pokračovat s bodovými přínosy,“ dodal hradecký kapitán.

Speciální duel se odehraje v Karlových Varech, kde se už od 12:00 představí České Budějovice. Domácí jej věnovali žákům a studentům základních a středních škol v regionu. Předposlední Motor bude v KV areně usilovat o premiérové body z kluzišť soupeřů v sezoně. Ve vzájemných soubojích vyhráli Jihočeši šestkrát za sebou.

Stejně bodů jako České Budějovice doposud nasbírala Plzeň, která nastoupí ve Vítkovicích. Zatímco Západočeši v neděli ukončili sérii šesti porážek, Ostravané neuspěli třikrát za sebou.

„Musíme začít více hrát před soupeřovou brankou. My máme v zápase hrozně málo střel, vůbec se nám tam nechce, hrajeme po koutech, to je úkol číslo jedna. Následně nesmíme dělat stupidní chyby, které jsme doposud v zápasech udělali. Pro nás je každý zápas klíčový, pro nás to bude boj o každý bod do konce sezony,“ řekl plzeňský trenér Josef Jandač. Západočeši by měli poprvé nasadit posilu do útoku Adama Měchuru.

Sérii nezdarů – v tomto případě čtyř – v neděli ukončil i Liberec, jenž se utká s Brnem. Bílí Tygři doma vyhráli jen dva z šesti zápasů v sezoně, proti Kometě před svými fanoušky neuspěli v obou duelech v minulé sezoně a navíc dostali vždy šest branek. „Už potřebujeme nakopnout nějakou sérii a potvrdit poslední výhru (proti Českým Budějovicím),“ řekl útočník Michal Bulíř. Brno venku prohrálo čtyřikrát za sebou.

O pátou domácí výhru za sebou bude usilovat Olomouc, která hostí Mladou Boleslav.

rte nkr

Podíl.