Úmysl jít do sněmovních voleb v příštím roce opět v koalici SPOLU oznámí ODS, KDU-ČSL a TOP 09 velmi brzy, řekl v rozhovoru s ČTK premiér a předseda ODS Petr Fiala. Vítězství se podle něj bude odvíjet od toho, zda se veřejnost podaří přesvědčit, že současná koalice nabízí dobré recepty a vize rozvoje země. Současně je dle Fialy logické vymezovat se vůči opozičnímu ANO, i když „antibabišovská“ rétorika nestačí.

„Tu jsme ani nikdy výhradně neměli. Nebudu tajit, že jak (Andrej) Babiš a Babišovo hnutí (ANO) neustále využívá antifialovskou kampaň, protože jsem předseda vlády, tak my se vymezujeme vůči vůdci hnutí ANO. Myslím, že to je logické. Nicméně to nestačí,“ přiznal Fiala v rozhovoru s ČTK. Volební modely nyní ANO favorizují, a to s velkým náskokem.

Podle Fialy je zásadní vést jednu kampaň, nikoliv čtyři paralelní. „Pokud půjdeme ve formátu koalice SPOLU, nesmíme pořád myslet jenom na to, co je úzce stranický zájem,“ prohlásil s tím, že koncept koalice považuje za nosný a funkční. „Myslím, že velmi brzy oznámíme veřejnosti společný úmysl jít do dalších voleb,“ dodal. Strany SPOLU podle něj teprve čeká jednání o složení kandidátek a o nominacích.

Důchodovou reformu provedeme, slibuje Fiala

Vláda podle Fialy nabízí lidem lék nebo řešení problémů, které je trápí a které chtějí, aby se vyřešily. „Je to jednoduché – nelíbí se vám, co se děje ve školách a co se učí vaše děti? Máte pocit, že nejsou dobře připraveny? Tak to pojďme změnit. My nabízíme tu cestu – rámcové vzdělávací programy, úprava středních škol. Nelíbí se vám, po čem jezdíme a jak se rychle dostanete z jednoho konce kraje do druhého? My to měníme, pojďte nám dát šanci v tom pokračovat. Nikdo tolik nestavěl, nikdo takhle nezlepšil dopravní dostupnost,“ tvrdí premiér.

Dodal, že kabinet dělá i vše pro to, aby se tuzemské výdělky přiblížily těm v sousedním Německu. Mluvil také o flexibilitě pracovního trhu, zahraničních investorech, investicích s vysokou přidanou hodnotou a „dalších věcech, které prostě pozvednou mzdy v Česku“.

„Bojíte se o svoji budoucnost a jestli budete mít zajištěné stáří? No, neměli byste, kdyby se neudělala důchodová reforma. My ji uděláme, pojďte nám zase pomoct, ať to někdo nezboří, ať máme šanci ji zafixovat a dovést do konce, abyste měli slušný důchod,“ popsal Fiala další téma, jímž chce voliče oslovit.

Revize Green Dealu

Zároveň odhadl, že jím vedená vláda „velmi pravděpodobně splní přes 90 procent ze svého programového prohlášení“. Pokládá to za pozitivní i proto, že se při vzniku kabinetu nemohlo počítat s válkou na Ukrajině a dalšími krizemi posledních let – vysokou inflací či energetickou krizí.

Kabinet chce dokončit věci, které pokládá za klíčové, ale musí být při stanovování cílů realistický, dodal Fiala. Připomněl časté obstrukce v tomto volebním období sněmovny. „Máme několik věcí, které je určitě potřeba dokončit. Je to důchodová reforma, revize sociálních dávek, kterou jsme schválili na vládě v polovině září,“ uvedl. Připustil, že kvůli sněmovním lhůtám se u ní ale nejspíš nestihne zamýšlená účinnost od začátku příštího roku. Po sloučení čtveřice dávek podle něj bude systém spravedlivější a efektivnější.

Na evropské úrovni pak vláda chce dle něj usilovat o revizi Green Dealu. „O úpravu termínů a závazků tak, abychom neohrožovali náš automobilový průmysl. To je pro nás naprosto zásadní,“ zdůraznil Fiala. Uspíšit by se měl plánovaný přezkum zákazu nových aut se spalovacím motorem od roku 2035. Česko chce také odsunout zavedení druhého typu emisních povolenek, vyjmenoval.

Munice pro Ukrajinu

Česko podle premiéra naplní do konce roku cíl dodat ve své iniciativě Ukrajině půl milionu kusů kusů velkorážní munice. Dodávky by pak měly pokračovat kontinuálně, nastínil. Vyslovil se zároveň pro další vojenskou podporu Ruskem napadené země, která musí zahrnovat i pomoc s energiemi přes letošní zimu, protože Rusko útočí zcela záměrně na energetickou infrastrukturu.

Možné zapojení severokorejských vojáků do konfliktu na Ukrajině označil Fiala za něco naprosto nepřijatelného. „Jenom to ukazuje nebezpečí, které Severní Korea a všechny podobné režimy, třeba Írán, představují pro mír ve světě, pro soužití národů, zachování mezinárodního řádu postaveného na pravidlech,“ nechal se slyšet.

Podíl.