Komerční prezentace Aktual.: 23.10.2024 11:53

Praha – Trenér běžců na lyžích Jan Franc chce v nadcházející sezoně, která vyvrcholí na přelomu února a března příštího roku světovým šampionátem v Trondheimu, co nejvíce umístění v Top 10. V rozhovoru s novináři uvedl, že stejně jako další členové týmu pokukuje po stupních vítězů. Na ně se loni v závodě Světového poháru v Ruce dostal Michal Novák, který doběhl druhý na 20 kilometrů s hromadným startem. Tentokrát Novák úvod sezony ve Finsku vynechá, protože ještě nemůže naplno trénovat po zářijové operaci slepého střeva.

Forma českých reprezentantů by měla kulminovat na MS v Norsku. Na loňském MS v Planici byl Novák čtvrtý ve sprintu. Trenér Franc je po vydařené letní přípravě před sezonou optimistický. „Očekávání jsou co nejvíckrát být do Top 10 jak ve Světovém poháru, tak na mistrovství světa. Ale všichni pokukujeme, bych řekl, i po tom pódiu. Protože když už se nám to podařilo, tak ten cíl nemůže být jiný,“ prohlásil.

V úvodních závodech SP bude v českém týmu scházet Novák, kterého začátkem září postihl zánět slepého střeva. Nejdříve ho léčil konzervativně antibiotiky, ale nakonec se operaci nevyhnul a musel přípravu přerušit.

„Teď už to bude měsíc a půl. To není vůbec optimální, musím s tím pracovat. Je důležité, abych dokončil rehabilitaci a nastolil trénink. To znamená, že závody začneme později. Plán je takový, že bych měl startovat na Tour de Ski,“ řekl Novák. Na světovém šampionátu má bez ohledu na tyto komplikace vysoké ambice. „K tomu se upínám. I po tom výpadku v přípravě je ještě hodně času. Předpokládám, že tam budu ve formě,“ uvedl sedmadvacetiletý lyžař.

Na operaci slepého střeva musel dva týdny před Novákem i loni ještě junior Jiří Tuž, který tak rovněž naskočí do závodů později. Společně s Matyášem Bauerem, synem trojnásobného olympijského medailisty Lukáše Bauera, je nováčkem v seniorském reprezentačním áčku. Tréninků s elitními českými reprezentanty se mladíci nezalekli. „Vstoupili do toho bez ostychu. Jsou motivovaní, někdy až moc, bych řekl. Práce nás trenérů je to usměrňovat a bavit se s nimi o tom. Hodně neznamená to nejlepší,“ řekl trenér Franc. Vrcholem sezony pro Tuže s Bauerem bude mistrovství světa do 23 let. Měli by také nasbírat co nejvíce startů ve Světovém poháru.

Pozici jedničky českého týmu potvrdila na domácím šampionátu na kolečkových lyžích Kateřina Janatová. Třináctá žena minulého ročníku Světového poháru má za sebou bezproblémovou přípravu, ani nemocná nebyla. „Zvýšila jsem efektivitu a nějaké organizační věci. Trénuji o trošku víc a o trošku intenzivněji. Doufám, že to půjde zase nahoru,“ řekla.

Světový pohár v běhu na lyžích začne 29. listopadu. Čeští reprezentanti před jeho startem ještě absolvují soustředění v Livignu a Davosu, kam odcestují 2. listopadu.

Složení reprezentace v běhu na lyžích pro sezonu 2024/2025:

Muži: Michal Novák, Adam Fellner, Luděk Šeller, Ondřej Černý, Matyáš Bauer, Jiří Tuž.

Ženy: Kateřina Janatová, Tereza Beranová, Barbora Antošová, Barbora Havlíčková.

Podíl.
Exit mobile version