Tvůrci amerických telefonů a německých aut se mohli inspirovat ruskými velikány, jako jsou Čajkovskij a Dostojevskij. Tím si ruský zpěvák Šaman ospravedlňuje to, že jezdí Mercedesem a vlastní iPhone, za což ho jeho odpůrci kritizují. Video z rozhovoru s umělcem obletělo sociální sítě.




0:59

Ruský zpěvák Šaman si používání iPhonu ospravedlnil zvláštním způsobem | Video: Telegram/The Moscov Times

„Ruská kultura se nedá zakázat. Bez tohoto kulturního dědictví by svět nebyl takový, jaký ho teď známe,“ popsal zpěvák Jaroslav Dronov vystupující jako Šaman v rozhovoru pro ruskou televizi Smotrim. 

Zmínil, že mu jeho kritici vyčítají, že vlastní Mercedes nebo iPhone, což si obhájil trochu zvláštním způsobem. „Možná se tvůrci americkým mobilů a německých aut inspirovali dílem Čajkovského, Dostojevského nebo Bulgakova, která jsou známá po celém světě,“ řekl zpěvák s tím, že by možná bez děl ruských umělců některé moderní technologie vůbec nevznikly.

„Ruská kultura pronikla do naprosto všech oblastí světa, obletěla celou zeměkouli. A kromě toho si myslím, že lidé, kteří žijí v Rusku, jsou nejsvobodnější lidé na světě,“ uvedl Šaman v televizi.

Na video ihned reagovali lidé na sociálních sítích včetně bývalého náměstka ministra vnitra Ukrajiny Antona Geraščenka. „Řekněme Rusům, že tvůrci západních zbraní dlouhého doletu se také inspirovali Rusy, takže je v pořádku udeřit uvnitř Ruska,“ napsal k videu na sociální síti X (dříve Twitter) sarkasticky. 

„Míra sebevědomí ‚russiánů‘ je neuvěřitelná. Zvlášť teď, když všichni vědí, že jsou k smíchu. Kdo mu řekne, že Čajkovskij a Dostojevskij byli inspirováni Západem?“ okomentoval rozhovor jiný uživatel sociální sítě X.

Zpěvák se v posledních letech stal jednou z nejprominentnějších postav putinovského Ruska. Mezi jeho nejznámější hity patří propagandistická píseň „Jsem Rus“. Před třemi lety se hitem TikToku stala jeho píseň „Vznášej se“ a v roce 2022 se podle všeruského centra pro studium veřejného mínění stal druhým nejoblíbenějším umělcem v Rusku. Letos v létě Evropská unie Šamana kvůli podpoře ruské invaze na Ukrajinu zařadila mezi osoby na sankčním seznamu EU.

Vlach: Ukrajinský útok otřásl Rusy. Teď není síla, která by Ukrajince z Ruska dostala (celý článek s videem zde)

Spotlight Aktuálně.cz – Tomáš Vlach | Video: Tým Spotlight

Podíl.
Exit mobile version