Události: Levnější zima (zdroj: ČT24)

Začínající topná sezona by měla vyjít levněji než minulá. Přispějí k tomu nižší ceny elektřiny a plynu, ale i uhlí a dřeva. Právě o tyto formy vytápění nyní roste zájem.

Právě u dřeva a uhlí klesly ceny podle aktuální analýzy XTB nejvíce. „Cena dřeva nejvíce vyrostla, když začala válka na Ukrajině a následující rok pořád stoupala, nyní mírně klesá, a dá se říct, že teď je nejvýhodnější,“ podotýká spolumajitel firmy prodávající dřevo a uhlí Martin Procházka.

Podle něj zodpovědní zákazníci nakoupili dané komodity na jaře ve slevách, kdy například doly zlevňují uhlí. „Ti méně zodpovědní to nechali každý rok na zimu,“ vysvětluje. Nákup na poslední chvíli podle něj nechává asi polovina zákazníků. Včasné pořízení přitom může mít i další výhody. „Kdyby hodně pršelo a uhlí bylo mokré, a lidé by s tím chtěli hned topit, tak to samozřejmě sníží aktuální výhřevnost,“ dodává Procházka.

Podle zakladatele portálu Srovnejdřevo Adama Borovského je dřevo skoro na běžných cenách, což je zhruba 1300 korun za sypaný kubík. „Neočekáváme, že by to šlo ještě níže,“ míní Borovský s tím, že komodita naopak začne pozvolně zdražovat.

Dodavatelé postupně zlevňují i elektřinu a plyn, ale vývoj v budoucnu záleží na několika faktorech. „Energie mohou opět růst, třeba vlivem geopolitických faktorů, spekuluje se o tom, že ruský plyn dostane na začátku příštího roku stopku, což znamená, že čeští dodavatelé budou muset nakupovat dražší plyn,“ podotýká analytik XTB Jiří Tyleček.

Ušetřit mohou domácnosti změnou dodavatele. Nabídky jednotlivých společností se totiž často i výrazně liší. Porovnává je třeba srovnávač na stránkách Energetického regulačního úřadu, lidé zde můžou nahrát svoji fakturu a program jim zobrazí různé nabídky dodavatelů. Platí přitom, že ceny u závazků na dobu neurčitou jsou zpravidla nejvyšší. Levněji pak většinou vychází fixované produkty.

Podíl.
Exit mobile version