S nepříliš velkým zájmem západních médií oslavil v pondělí 72. narozeniny ruský prezident Vladimir Putin. Činili se ale hackeři na Krymu, kteří šéfovi Kremlu nachystali dar, bez kterého by se zřejmě obešel. Nabourali se do vysílání státní televize a odvysílali jeho falešný projev, v němž mimo jiné místní vybízel k tomu, aby Ukrajině pomohli osvobodit poloostrov a další okupovaná území.




0:56

Hackeři se rozhodli Putinovi připravit nevšední dar. | Video: @KamilKrilov via X

Zatímco se Rusko a Ukrajina zmítají ve válce, která si vyžádala životy desítek tisíc vojáků, příznivci ruského prezidenta Putina mu vřele gratulovali k narozeninám. „Bůh ochraňuj cara,“ napsal na sociální síti Telegram například jeden z jeho nejhorlivějších stoupenců, ultranacionalista Alexandr Dugin. 

Na Putina nezapomněla ani skupina hackerů, která pro prezidenta připravila nevšední překvapení. V televizích na Krymu se totiž objevilo video zhotovené umělou inteligencí, na kterém – na první pohled nerozeznatelný – Putin pronášel šokující vyjádření,

„Vážení obyvatelé Krymu a nových území. Dnes slavím své poslední narozeniny jako váš vůdce. Vím, že chápete, jak se situace vyvíjí. Ukrajinská armáda pokračuje v ničivých úderech a ničí ruské síly. Už vám nemohu zaručit bezpečí a stabilitu. Proto vás vyzývám, abyste se nebránili změnám,“ znělo z obrazovky státní televize z úst vygenerovaného dvojníka.

V krátkém vysílání falešný Putin oznámil svou rezignaci a vyzval veřejnost, aby pomohla ukrajinské armádě osvobodit poloostrov a další okupovaná území. „Ukrajinská armáda si bere zpět své území a vy jí v tom můžete pomoci. Měli byste Kyjevu poskytnout veškeré informace, které pomohou k ukončení bojů a osvobození vašeho území od okupace,“ prohlašoval syntetický hlas, zatímco sliboval obyvatelům Krymu „úsvit nové budoucnosti.“  

Útok později přiznala i samotná ruská státní televizní a rozhlasová společnost VGTRK. Sama společnost, pod kterou patří mimo jiné televize Rossija 1 či Rossija 24 a pět rozhlasových stanic, později podle ruských agentur prohlásila, že hackerský útok nenapáchal vážnější škody. 

K odpovědnosti se přihlásila hackerská skupina Sudo rm-RF, která již dříve podnikla útoky v Rusku. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že experti tvrdě pracují na tom, aby odhalili, kdo je za útok zodpovědný.

Spotlight Moment: Ukrajina se nachází v nejhorším možném bodě, říká analytik Smetana (celý rozhovor zde)

Spotlight Moment: Od prvních několika měsíců války se Ukrajina nachází v nejhorším možném bodě, říká bezpečnostní analytik Michal Smetana. | Video: Tým Spotlight

Podíl.