ČTK

Aktualizováno před 1 hodinou

Při tlačenici na náboženském shromáždění v severoindickém státě Uttarpradéš zahynulo v úterý nejméně 107 lidí, uvedla v nové bilanci indická televizní stanice India Today s odvoláním na úřady. Podle policie většinu obětí tvoří ženy, jsou mezi nimi ale i nejméně tři děti. Zranění byli přepraveni do nemocnic v okolí.

Příčinou vzniku tlačenice byl příliš velký počet lidí, kteří na hinduistické náboženské setkání přišli. Podle prvních zpráv se na akci, která měla povolení pro asi pět tisíc lidí, sešlo přes 15 tisíc věřících, píše agentura AP.

Zmatek nastal ve chvíli, kdy lidé ze setkání s náboženským lídrem ve spěchu odcházeli, uvádí lokální média. Bezpečnostní složky se domnívají, že přítomní začali místo hromadně opouštět, protože se tam „nedalo dýchat“.

Akci patrně organizoval náboženský lídr, který podobná shromáždění pořádá už více než 20 let, píší indická média. „Hinduistickým duchovním se stal asi před 27 lety, když přestal být státním zaměstnancem,“ uvedla policie.

Řada indických vládních představitelů mezitím vyjádřila upřímnou soustrast rodinám obětí, mezi nimi například i premiér země Naréndra Módí. Módí nejbližším příbuzným obětí přislíbil odškodné ve výši 200 tisíc rupií (asi 56 200 korun), raněným poté finanční kompenzaci 50 tisíc rupií, tedy asi 14 tisíc korun.

Ke smrtelným tlačenicím dochází při indických náboženských svátcích relativně běžně, protože se na jednom místě schází velké množství lidí za často nevyhovujících bezpečnostních opatření. Hlavní ministr státu Uttarpradéš už vyjádřil na platformě X svou soustrast rodinám zemřelých a slíbil vyšetření incidentu.

Město a okres Háthras leží asi 200 kilometrů jihovýchodně od indického hlavního města Dillí.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.