Tisíce lidí se v sobotu shromáždily před sídlem maďarské veřejnoprávní televize, aby protestovaly proti tomu, co označily za vládní „propagandistickou mašinérii“, a požadovaly nezávislá veřejnoprávní média. Protest svolal lídr maďarské opoziční strany Respekt a svoboda (TISZA) Péter Magyar, uvedla agentura Reuters.

TISZA označuje vysílání státní televize MTVA za neobjektivní propagandu. Tvrdí, že v ní vystupují pouze politici ze strany a vlády premiéra Viktora Orbána a analytici, kteří zastávají jejich názory. Magyar byl pozván k prvnímu živému rozhovoru do televize teprve minulý týden, den poté, co oznámil, že zorganizuje protest, aby vyvinul tlak na média, aby o něm informovala objektivněji.

Tisíce příznivců opozice v sobotu dorazily před budovu televize se státními vlajkami a transparenty s nápisem „Stop propagandě“.

„Máme dost zloby, lží a propagandy, došla nám trpělivost,“ řekl davu Magyar. „To, co dnes máme jako veřejnoprávní média v Maďarsku, je globální skandál, máme toho dost,“ dodal. Požadoval také, aby veřejnoprávní televize ukázala protest v nesestříhaném vysílání.

Podle průzkumu agentury Median zveřejněného minulý měsíc má TISZA podporu 39 procent voličů. Orbánova strana Fidesz má podporu 43 procent. Řádné parlamentní volby v Maďarsku se mají konat na začátku roku 2026.

Veřejnoprávní média v Maďarsku někteří analytici považují za hlásnou troubu vlády. Soukromá média v zemi pak z velké části kontrolují spojenci Orbánova Fideszu. Vláda popírá, že by podkopávala svobodu médií.

Zvláštní zpravodajka OSN pro svobodu názoru a projevu Irene Khanová uvedla, že v Maďarsku je „narušené mediální prostředí, ve kterém je zpochybňována pluralita, rozmanitost a nezávislost médií“.

Video: Maďarsko je skutečně tragický úkaz. Nyní slouží zájmům Ruska, říká exdiplomat Telička (9. 6. 2023)

„Maďarsko je skutečně tragický úkaz. Je to de facto trojský kůň v euroatlantické společnosti,“ uvádí Pavel Telička. | Video: Aktuálně.cz

Podíl.