Komerční prezentace Aktual.: 11.10.2024 08:31

Los Angeles – Americká automobilka Tesla ústy svého šéfa Elona Muska na dnešní akci pro investory představila samořízené taxi Cybercab a autonomní mikrobus Robovan. Podle Muska bude Cybercab stát méně než 30.000 amerických dolarů (zhruba 695.000 Kč). Vozy nebudou dostupné veřejnosti dříve než v roce 2026, uvedla agentura AP.

„Myslím, že náklady na autonomní dopravu budou tak nízké, že si ji můžete představit jako individualizovanou hromadnou dopravu,“ prohlásil Musk na akci v Los Angeles, kam dorazil v Cybercabu bez volantu a pedálů.

Musk upřesnil, že provoz Cybercabu bude časem stát 20 centů na míli (téměř tři koruny na kilometr) a nabíjení bude indukční, nevyžadující tedy zapojení do sítě. Auta se spoléhají na umělou inteligenci a kamery a nepotřebují další hardware jako konkurenční robotické vozy taxi. Tento přístup ale analytici označují za problematický, jak z technického, tak z regulačního hlediska.

Mikrobus Robovan má mít podle Tesly kapacitu dvacet míst. „Tohle budeme vyrábět a bude to vypadat takhle. Umíte si představit, že půjdete po ulici a tohle pojede proti vám?“ uvedl Musk vedle Robovanu. Tesla celou akci streamovala na síti X.

Muskův plán je provozovat flotilu samořízených taxi Tesla, které si cestující přivolají prostřednictvím aplikace. Vydělávat na tom budou moci i samotní majitelé vozů Tesla, kteří budou moci nabídnout své vozy jako robotaxi v době, kdy je nebudou využívat.

Investoři, kteří očekávali konkrétní údaje o tom, jak rychle Tesla dokáže rozjet výrobu robotaxi, zajistit schválení regulačními orgány a realizovat silný obchodní plán aby předběhla konkurenty jako Waymo ze skupiny Alphabet, ale zůstali zklamáni, upozornila agentura Reuters. „Všechno vypadá skvěle, ale nic moc z hlediska časových plánů, jsem akcionářem a jsem docela zklamaný,“ řekl obchodník firmy Triple D Trading Dennis Dick. „Myslím, že toho moc neřekl. Neposkytl mnoho informací,“ podotkl.

Od 5. dubna, kdy Tesla oznámila. že se dnes bude konat představení jejího „robotaxi“, vzrostly akcie společnosti o 45 procent, připomněl server listu Financial Times.

Tesla na akci předvedla také několik svých černobílých humanoidních robotů Optimus, které se prošli několik metrů od účastníků a poté předvedli taneční pohyby ve futuristicky vyhlížejícím altánu. Musk tvrdil, že roboti budou stát 28.000 až 30.000 USD a budou schopni mimo jiné například hlídat děti, sekat trávník nebo nosit nákupy.

Tesla začala prodávat svůj software nazývaný plné samořízení (FSD) před devíti lety. Existují však pochybnosti o jeho spolehlivosti. Systém vyžaduje neustálou pozornost řidiče a nyní ho prověřují regulátoři v USA v souvislosti s dvěma smrtelnými nehodami. Nové robotaxi počítá s tím, že bude plně autonomní, bez dohledu řidiče.

Podíl.
Exit mobile version