Aktualizace: 27.01.2024 18:58

Praha – Terezínem na Litoměřicku vpodvečer prošel na památku obětí holokaustu průvod desítek lidí se svíčkami. Vyrazil od bývalé vlečky, po které odjížděly desetitisíce nedobrovolných obyvatel tehdejšího ghetta vstříc svému tragickému konci. Pietní akt pokračoval na terezínském Židovském hřbitově, kde přednesl vzpomínkový proslov ředitel Památníku Terezín Jan Roubínek. Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová zdůraznila, že je třeba nejen připomínat oběti holokaustu, ale také chránit židovské spoluobčany před útoky, které se znásobily po říjnovém teroristickém útoku palestinského hnutí Hamás na izraelské civilisty.

„Po útoku Hamásu na nevinné izraelské oběti, útok jedněch na druhé lidi, protože jsou to Židé, to je pro mě osobně svým způsobem pokračování holokaustu,“ řekla Jourová. „Věta, kterou vždy říkáme, že se to už nikdy nesmí opakovat, tak letos není klišé. Je to výzva pro každého z nás,“ pokračovala. Podle ní je důležité si nejen připomínat oběti holokaustu, ale také chránit živé. „Naši židovští spoluobčané jsou víc a víc vystaveni útokům,“ dodala.

Dnešek je mementem utrpení více než šesti milionů Židů, Romů a dalších milionů obětí druhé světové války i jiných světových konfliktů. Má také připomínat nutnost předcházet zločinům proti lidskosti.

Den památky obětí holokaustu připomíná osvobození koncentračního a vyhlazovacího tábora Osvětim na jihu Polska. Mezi lety 1940 až 1945 v Osvětimi zahynulo 1,1 milionu lidí, většinou Židů. K vězňům osvětimského tábora patřilo také 50.000 československých občanů, z nichž přežilo asi 6000. Nacisté za druhé světové války zavraždili na šest milionů lidí židovského původu. Z celého Československa, jehož předválečná židovská komunita čítala 350.000 lidí, zemřelo 250.000 Židů.

Do Terezína zavlekli nacisté kolem 155.000 Židů. Odhaduje se, že v důsledku stresu, hladu a špatných ubytovacích podmínek zemřelo v ghettu 35.000 lidí. Většinu ostatních pak nacisté zavraždili po transportu ve vyhlazovacích táborech.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.