Komerční prezentace Aktualizace: 2.07.2024 09:25

Lausanne – Ruský tenista Andrej Rubljov odmítl účast na olympijských hrách v Paříži, kde mohl startovat jako neutrální sportovec. Pátý hráč světového žebříčku Daniil Medvěděv naopak nabídku Mezinárodního olympijského výboru přijal, stejně jako Běloruska Viktoria Azarenková. MOV o tom informoval na svém webu.

Rubljov je světová šestka, před třemi lety v Tokiu získal olympijské zlato ve smíšené čtyřhře s Anastasií Pavljučenkovovou. Ruský tenisový svaz už dříve uvedl, že Rubljov hodlá pařížské hry ze zdravotních důvodů vynechat. Ve francouzské metropoli odmítl hrát i Karen Chačanov, tokijský finalista dvouhry.

Změny nastaly také v původně vybrané čtveřici ruských tenistek. Hrát by měly i Diana Šnajderová a Mirra Andrejevová, které byly v pondělním programu Wimbledonu soupeřkami českých reprezentantek. V Paříži naopak nenastoupí dvanáctka žebříčku WTA Darja Kasatkinová, Anna Kalinská ani Ljudmila Samsonovová.

V seznamu zatím zůstala Běloruska Aryna Sabalenková. Dvojnásobná grandslamová šampionka přitom již dříve prohlásila, že turnaj pod pěti kruhy vynechá, aby byla zdravotně v pořádku a mohla se zaměřit na přípravu na závěr sezony na tvrdých površích. V pondělí světová trojka kvůli zranění ramena odstoupila z Wimbledonu ještě před zápasem prvního kola.

Celkem už odmítlo olympijský start 12 ruských a běloruských sportovců. Jedním z nich je ruský cyklista Alexandr Vlasov, člen elitního týmu Bora-hansgrohe.

Kvůli ruské invazi s podporou Běloruska na Ukrajinu z února 2022 se nesmějí pařížských her účastnit oficiální výpravy těchto zemí ani týmy v kolektivních sportech. Sportovci budou ve výsledcích uvedeni se zkratkou AIN označující individuální neutrální sportovce a jejich případné medaile se nebudou započítávat do hodnocení zemí. Na oblečení nebudou moci mít státní symboly ani barvy, při vítězství se jim nebude hrát státní hymna.

 

Podíl.
Exit mobile version