Aktual.: 4.10.2024 13:19

Berlín – Technická závada v systému řízení letového provozu dnes způsobila problémy ve vzdušném prostoru nad celým Německem. S odvoláním na úřad pro leteckou bezpečnost (DFS) o tom dnes informovala agentura DPA. Podle úřadu se chybu v systému už podařilo opravit, se zpožděním letů a jejich rušením je ale třeba nadále počítat na letištích po celé zemi. Letů z pražského letiště se podle jeho stránek zatím rušení či zpoždění nedotklo.

Už dopoledne hlásilo problémy největší německé letiště ve Frankfurtu nad Mohanem, které dosud zrušilo kolem 70 letů. „Nepočítáme ale s větším množstvím dalších výpadků, protože problém už byl opraven,“ uvedlo odpoledne letiště.

Z frankfurtského letiště denně vzlétne či na něm přistane asi 1200 letadel. Loni odbavilo 60 milionů cestujících. Letiště pasažéry dopoledne vyzvalo, aby si před cestou na terminál ověřili, zda se zpoždění či zrušení netýká jejich letu. Agentuře Reuters mluvčí letiště řekl, že se s problémy potýkají od dnešních 10:00.

Podrobnosti k závadě úřad DFS nezveřejnil. Uvedl, že po jejím odstranění bude nějakou dobu trvat, než se podaří obnovit některá data, především letové plány a hlášení o počasí. Systém podle úřadu funguje od 10:25, problém tedy trval zhruba půl hodiny.

Z pražského Letiště Václava Havla je na dnešek naplánováno několik letů do Německa, mimo jiné do Frankfurtu či Mnichova. Na stránkách letiště zatím žádné informace o jejich zpoždění či zrušení nejsou.

Podíl.