Technici v noci na čtvrtek zajistili konstrukci mostu Carolabrücke v Drážďanech, aby tak zabránili zřícení jeho další části, informoval web novin Sächsische Zeitung. Podle mluvčí saské metropole se stav mostu přes noc nezměnil, konstrukce se už dále nepropadala. Ve středu nad ránem se do Labe zřítila zhruba stometrová část betonového mostu, na němž se nacházela stezka pro pěší, cyklostezka i tramvajová kolej. Nikdo neutrpěl zranění, událost ale vyvolala velké komplikace v dopravě a debatu o stavu mostů v celém Německu.

Spolupracovníci státní agentury pro civilní ochranu a mimořádné události (THW) a zaměstnanci specializované firmy zajistili část mostu na straně drážďanského Nového města, zřícená je část na staroměstské straně. Dopravní stavbu podle mluvčího drážďanské pobočky THW Marka Broscheita technici posílili třicetitunovou konstrukcí ze dřeva a kovu, aby tak zabránili sklouznutí další části z pilíře.

Práce na zajištění mostu pokračují dopoledne. Středeční událost způsobila velké problémy v dopravě, omezení se dotklo aut, tramvají, cyklistů, chodců i lodí na Labi. Podle webu Sächsische Zeitung se na alternativních trasách – mostech Albertbrücke a Marienbrücke – tvořily kolony.

Drážďanský most procházel rozsáhlou rekonstrukcí, opravena už byla část pro automobilovou dopravu. Na část s tramvajovými kolejemi, která se zřítila, měla podle Sächsische Zeitung přijít řada až na počátku příštího roku. Příčina pádu mostu zatím není jasná, policie ale nepředpokládá cizí zavinění. Odborníci se domnívají, že k pádu mostu mohla výrazně přispět koroze.

Středeční zřícení Carolabrücke vyvolalo v Německu debatu o stavu mostů v zemi. Podobně tomu bylo i v Česku po zřícení Trojské lávky na začátku prosince 2017, při kterém utrpěli zranění čtyři lidé, z toho dva těžká. Podle odborníka na mostní konstrukce Martina Mertense lze říci, že u velkých německých mostů jsou „problémovými pacienty“ všechny postavené před rokem 1980.

Problém mohou být hrozící povodně

Kvůli stavebnímu boomu po druhé světové válce je v této kategorii přitom většina německých velkých mostů. Drážďany jasně ukázaly: Je pět minut po dvanácté,“ řekl profesor vysoké školy v Bochumi mediální skupině RND.

Německý svaz měst a obcí vyzval vládu, aby zahájila „investiční ofenzivu“ namířenou na zlepšení německé dopravní infrastruktury včetně mostů. Podle ministra dopravy Volkera Wissinga je v rozpočtu na příští rok, který se nyní projednává ve Spolkovém sněmu, více než devět miliard eur (226 miliard korun) na investice do dálnic a mostů. Zároveň ale upozornil, že řada mostů, včetně drážďanského Carolabrücke, patří obcím, a nelze tak při jejich sanaci počítat s penězi ze státního rozpočtu.

Pozornost se k mostu nyní upíná i v souvislosti s hrozícími povodněmi, při kterých by mohla zřícená konstrukce představovat hráz a způsobit zaplavení drážďanského historického centra. V Sasku má pršet od pátku do pondělí, zatím není jasné, jak vydatně. Podle aktuální předpovědi Německé meteorologické služby (DWD) by mohlo napršet mezi dvaceti a sedmdesáti litry na metr čtvereční. Větší obavy mají němečtí meteorologové ze srážek v Česku, odkud Labe do Drážďan teče. Varování před povodněmi pro saskou metropoli ale zatím DWD nevydala.

Podíl.
Exit mobile version