Aktual.: 24.10.2024 09:04

Halifax (Kanada)/Praha – Tanečníci Natálie a Filip Taschlerovi po minulé sezoně poznamenané partnerovým zraněním zad pozměnili styl tréninku. Zůstali u italského trenéra Mattea Zanniho, ale najali nového kondičního trenéra, mentálního kouče i psychologa. V úvodu nové sezony si změny pochvalují. Uvedli to v tiskové zprávě svazu před svým vstupem do krasobruslařské Grand Prix, který je čeká o víkendu na Kanadské brusli.

České krasobruslařské jedničky potřebovaly nový impulz. „Změnili jsme kondičního trenéra, který se nyní stará celkově o naši fyzickou přípravu. Dříve jsme měli jednoho do tělocvičny, dalšího na flexibilitu, tak teď je to jeden člověk, co se stará o všechno. S naším trenérem Matteem Zannim jsme měnili taky styl a typ tréninku na ledě. Máme i nového mentálního kouče a psychologa, ti jediní jsou Češi, protože v mateřském jazyce nám to víc vyhovuje,“ řekl Taschler. Kladou větší důraz na regeneraci a prevenci případných zranění.

Sourozenecký pár v této sezoně už absolvoval dva závody. V září na Nebelhorn Trophy v Obertsdorfu skončili Taschlerovi čtvrtí, začátkem října v Astaně vyhráli. „Závody ukázaly, že změny, které jsme udělali v přípravě, byly dobré,“ pochvaloval si Taschler.

Jezdí dva nové programy. Pro rytmický tanec s předepsanou hudbou z 50. až 70. let zvolili písně Donny Summer. Snaží se vyhovět trendu Mezinárodní bruslařské federace, která chce vidět tance ve vysokém tempu. „Když to zkoušíme na tréninku, tak je to jako sprint od začátku do konce. Je to náročnější se v té rychlosti soustředit na všechny potřebné detaily, ale jsme na tom všichni stejně, takže na tom jsme i teď před Grand Prix hodně pracovali,“ přiblížil Taschler.

Rozloučili se s loňským volným tancem, který byl vzpomínkou na jejich zesnulého otce. „Ten volný tanec byl pro nás důležitý a rádi na něj vzpomínáme, ale upřímně si myslím, že když jsme ho loni během mistrovství světa v Montrealu dotančili naposledy, byli jsme rádi, že tím je celá ta šílená sezona za námi,“ poznamenala Taschlerová.

Tentokrát budou tančit na hudbu Američana Mobyho. S tímto nápadem přišel trenér Zanni. „Pustil nám písničku Porcelain, kterou nakonec máme jako hlavní. Oba s Natkou nás zaujalo, že jde o takovou netradiční až meditační hudbu,“ ocenil Taschler.

I letošní volný tanec českého páru má příběh, jmenuje se Dream (Sen). „Je o tom, že člověk sní, nicméně příběh je otevřený, protože každý z nás sní o něčem jiném. Necháváme tedy na každém, kdo se na něj bude dívat, aby si v tom našel něco pro sebe,“ prozradil pětadvacetiletý Taschler.

V nové sezoně by společně se sestrou chtěli hlavně zůstat zdraví a zase se posunout dál. Zejména na evropské scéně, na posledních ME skončili šestí a sedmí. „Chtěli bychom tento rok zaútočit konečně i na evropské pódium, ale samozřejmě víme, jak kvalitní a velká je naše konkurence. O to víc se budeme snažit pracovat a uvidíme, jak to dopadne,“ uvedl Taschler.

Vrcholem sezony bude březnové mistrovství světa v Bostonu, což je zároveň hlavní kvalifikace pro olympijské hry 2026 v Miláně a Cortině d’Ampezzo.

Podíl.