Komerční prezentace Aktual.: 7.10.2024 11:34

Osoblaha (Bruntálsko) – Statička Barbora Bartecká z Bruntálska je po povodních téměř bez přestávky v terénu. Prohlédla už přes 100 domů. Tři desítky podle jejího posudku musí k zemi. I když se specializuje na havarijní situace, takovou zkázu ještě nezažila. „To nečekal asi nikdo. Procitnutí bylo dost náročné,“ svěřila se ČTK. Vše prožívá s lidmi, jejichž domovy se staly obětí přírodní katastrofy. Vysvětluje jim, co se s jejich domem děje a proč. Provází je k rozhodnutí, že jej nakonec opustí.

Sama sebe označuje za celkem odolnou osobnost. V posledních dnech ale zaznamenala chvíle, kdy i na ni tíže okamžiku a lidských osudů dolehla. „Byly tady situace, kdy jsem přejížděla autem z jednoho místa na druhé a musela jsem si na chvíli zastavit u cesty,“ řekla. Náročné byly první dny. „Nasbíraly se domy, které relativně povodeň přežily. Ale do deseti dnů se z nich staly potrhané krabice s propadlými podlahami a stropy. Vše prožívám s těmi lidmi, vysvětluji jim, co se s jejich domem děje a proč, a vlastně je provázím k tomu, že svůj dům opustí,“ vysvětlila.

Když už má navrhnout odstranění stavby, snaží se k procesu přistupovat co nejcitlivěji. „Tak aby to bylo uchopitelné pro obě strany. Proto využívám možnost pracovních skupin, kdy objekty obcházíme dva statici a v doprovodu hasičů či pracovníka stavebního úřadu. Intervent se na místě také hodí, už jsme ho několikrát potřebovali,“ řekla.

Aktuálně působí na Osoblažsku, v Krnově i Opavě a dalších povodní zasažených obcí jako Karlovice nebo Brantice. Přijíždí na zavolání majitelů či starostů. „Největší brzda je nyní nedostupnost elektřiny. Lidé na některých místech stále nemohou začít vysoušet. Jsou i lokality bez pitné vody a plynu,“ řekla. Mnohdy podle ní majitelé domů přešli na plyn a už nemají funkční komín. Nemohou tak ani instalovat malá kamna a domy vyhřívat dřevem.

„Problematická je i dostupnost některých objektů. Voda poškodila cesty, svahy či mosty. Máme problém dojet k některým stavbám s technikou na jejich podchycení a stabilizaci. Musíme čekat, až se udělá průjezd, a modlit se, aby dům vydržel,“ řekla.

Problematická podle ní bude i blížící se zima. Mrazy mohou nevysušené budovy dále poškodit. „Zima ukáže, v jakém stavu je zdivo. Očekávám další poškození. Zvýšená vlhkost a plísně v domě jsou samozřejmostí,“ dodala s tím, že mnoho lidí podceňuje odstranění omítek, které výrazně brzdí přímé vysoušení nosného zdiva,“ řekla s tím, že omítky bývají navíc kontaminovány povodňovou vodou a mohou lidem škodit v budoucnu. „Při oklepání je možné toto eliminovat. Během vysoušení doporučuji v místnostech moc nepobývat. Vdechování může způsobit zdravotní problémy.

Bartecká je přesvědčená, že prohlídky poškozených domů by se měly opakovat. Narušení má několik fází. Například proud vody utrhne část domu. Další fáze je sedání stavby, které závisí od typu základové půdy. „Něco se projeví ještě před opadnutím vody, něco až při snížení hladiny podzemní vody v terénu,“ řekla. Do posuzovaných staveb se proto vrací až třikrát a je v kontaktu s majiteli. Těm také doporučuje, aby u pojišťoven žádali postupné plnění. Některé vady se totiž mohou projevit až s odstupem času.

Podíl.
Exit mobile version