Aktualizace: 15.06.2024 18:43

Bürgenstock – Státníci z celého světa se musí rozhodnout, co znamená spravedlivý mír na Ukrajině, dnes se k němu mezinárodní společenství začíná přibližovat. Na úvod dvoudenního summitu ve Švýcarsku to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Delegace desítek zemí budou jednat o jaderné a potravinové bezpečnosti a o uvězněných či unesených Ukrajincích.

Kyjev se na prvním summitu svého druhu snaží dál budovat mezinárodní podporu pro svůj mírový plán, který počítá mimo jiné s úplným stažením Rusů z okupovaných částí Ukrajiny. Zatímco Rusko pokračuje ve více než dva roky trvající agresi proti sousední zemi, žádná shoda na uceleném plánu se na švýcarském summitu nečeká. Účastníci toto jednání prezentují jako první krok v dlouhém procesu.

„Dnešek je dnem, kdy svět začíná přinášet spravedlivý mír blíž,“ prohlásil Zelenskyj na úvodním plenárním jednání, které v hotelovém komplexu nad Lucernským jezerem začalo vpodvečer. Promlouval při tom k zástupcům zhruba 90 zemí z celého světa. Ukrajinský prezident hovořil o „světové většině“, která si přeje spravedlivý mír, a nabídl dalším zemím, aby se do procesu zapojily v dalších fázích.

Zelenskyj se také vyjádřil k tomu, proč na akci není zastoupené Rusko. „Kdyby Rusko mělo zájem o mír, nebyla by žádná válka. My musíme spolu rozhodnout, co spravedlivý mír znamená,“ uvedl.

Podobně jako další účastníci potvrdil, že jednání v luxusním resortu na kopci Bürgenstock budou rozdělená mezi tři témata. Jde o jadernou bezpečnost, potravinovou bezpečnost a „lidský rozměr války“, což odkazuje mimo jiné na válečné zajatce nebo děti unesené z okupovaných oblastí Ukrajiny.

Tyto diskuse se odehrávají v takzvaných pracovních skupinách. Česko spolu s Francií či Švédskem předsedá pracovní skupině zaměřené na jadernou a radiační bezpečnost na Ukrajině; na summitu je společně s prezidentem Petrem Pavlem i předsedkyně českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Pavel nepočítá s tím, že summit o Ukrajině najde shodu, jak nastolit mír

Švýcarský summit o Ukrajině je podle českého prezidenta Petra Pavla první možností, jak se na co nejširší platformě bavit o podmínkách míru. Nepočítá ale s tím, že by vrcholná schůzka, která začíná dnes odpoledne, dosáhla shody, jak mír nastolit. Pavel to dnes řekl novinářům před svým odletem do alpské země. Summit v horském středisku Bürgenstock u Lucernu má především položit základy dalším jednání o ukončení války, kterou před více než dvěma roky zahájilo Rusko. Očekávají se delegace zhruba 100 zemí a organizací, včetně 57 hlav států a šéfů vlád.

Pavla dnes vpodvečer na summitu stejně jako ostatní státníky přivítal Zelenskyj spolu se švýcarskou prezidentkou Violou Amherdovou. Následovat bude úvodní jednání.

Podle Pavla se ve Švýcarsku sešli zástupci stovky zemí světa, aby společně projednali, jak Ukrajině vrátit mír. „Ne iluzi míru, která dá za pravdu agresorovi, ale skutečný, spravedlivý a udržitelný mír. Čeká nás ještě složitá cesta, nemůžeme ale čekat se založenýma rukama,“ uvedl na síti X. „Budeme mluvit i o konkrétních dopadech války, které se týkají úplně všech. Ruské útoky ohrožují také ukrajinské jaderné elektrárny. V zájmu celého světa musíme neštěstí na jaderných zařízeních zabránit,“ doplnil.

„Je to skutečně první možnost, jak se na co nejširší platformě bavit o podmínkách dosažení trvalého a spravedlivého míru na Ukrajině,“ řekl dnes před odletem Pavel s tím, že je moc rád, že se konference může zúčastnit. Věří, že se na ní podaří najít co nejširší shodu na základních principech a východiscích.

„Určitě nebude dosaženo shody, jak nastolit mír na Ukrajině. Takovou ambici ani nemá,“ podotkl také o summitu, na němž bude mezi jinými chybět Rusko, které dalo opakovaně najevo, že o účast nestojí.

Jednání budou podle Pavla rozdělena do tří oblastí – jaderná bezpečnost, potravinová bezpečnost a svoboda plavby a humanitární otázky. Prezident je považuje za klíčové oblasti, na nichž se dokáže shodnout většina zemí světa. „V oblasti jaderné bezpečnosti, které spolupředsedá Česká republika, se podařilo zatím dosáhnout největšího pokroku,“ je přesvědčen Pavel.

Před začátkem summitu se dnes Pavel ve Švýcarsku sešel se svým keňským protějškem Williamem Rutem. Obě hlavy státu se shodly, že ohrožení míru v jedné části světa znamená ohrožení míru všude, sdělil ČTK Pavlův mluvčí Vojtěch Šeliga. „Válka na Ukrajině tak dopadá i na region Afriky například skrze dodávky potravin,“ doplnil.

USA oznámily další pomoc Ukrajině ve výši přes 1,5 miliardy dolarů

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová dnes oznámila další pomoc Ukrajině ve výši přes 1,5 miliardy dolarů (téměř 35 miliard korun). Půjde na obnovu energetické infrastruktury a humanitární pomoc, informuje agentura Reuters.

Harrisová pomoc oznámila ve Švýcarsku, kde se spolu s desítkami světových lídrů zúčastní mírového summitu o Ukrajině. Setká se zde mimo jiné s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

„Tyto prostředky pomohou Ukrajině reagovat na poslední ruské útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu tím, že podpoří opravy a obnovu, zvýší odolnost vůči přerušení dodávek energie a položí základy pro opravu a rozšíření ukrajinského energetického systému,“ uvedla o pomoci kancelář americké viceprezidentky.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.