Aktual.: 29.08.2024 16:09

Praha – Letošní hokejové mistrovství světa přineslo české ekonomice více peněz než šampionát z roku 2015, odhadl Český svaz ledního hokeje (ČSLH). V roce 2015 celkové příjmy činily 1,3 miliardy korun, řekla ČTK mluvčí ČSLH Aneta Lednová. Přínos za letošní rok se podle ní ještě vypočítává, zatím je částka na zhruba půl miliardě korun před zdaněním. Zúčtovány zatím nejsou všechny příjmy ani výdaje, uvedla Lednová.

Studie přínosů letošního šampionátu podle Lednové vznikne jak pro celou ČR, tak i zvlášť pro hostitelská města Prahu a Ostravu. „Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje v návaznosti na ekonomické výsledky na svém zasedání rozhodl připravit i strategický plán na podporu převážně mládežnického hokeje až do roku 2028,“ uvedla Lednová.

Hokejové mistrovství světa, ze kterého si Češi v květnu odnesli zlatou medaili, se propsalo například do výsledků turistiky za druhé čtvrtletí, informoval už dříve Český statistický úřad (ČSÚ). Přijeli zejména fanoušci zúčastněných zemí, například v Praze bylo meziročně téměř o polovinu více hostů z Finska a zhruba o dvě pětiny více turistů ze Švýcarska a Kanady.

V Moravskoslezském kraji díky šampionátu přibylo zejména hostů ze Švédska, ve srovnání s loňskem o 150 procent. Téměř o 130 procent více bylo i turistů z Kazachstánu a více než o polovinu se ubytovacím zařízením zvýšil počet klientů z Lotyšska, Finska a Slovenska, sdělil ČSÚ.

Ve finále domácího turnaje v Praze vyhráli Češi nad Švýcarskem 2:0. Na zlato dosáhli poprvé od triumfu v roce 2010 v Kolíně nad Rýnem a Mannheimu. Na třetím místě se umístilo Švédsko, které česká reprezentace porazila v semifinále.

Podíl.