Komerční prezentace Aktual.: 17.10.2024 21:55

Brusel – Šéfové států a vlád států Evropské unie se na summitu v Bruselu shodli na urychlení návratů neúspěšných žadatelů o azyl zpět do jejich zemí a vyzvali Evropskou komisi, aby v této věci urychleně představila příslušný legislativní návrh. Podle závěrů schůzky, které po jejím konci na sociální síti X zveřejnila mluvčí předsedy Evropské rady Charlese Michela Ecaterina Casingeová, také vzkázali Rusku a Bělorusku, že nemohou zneužívat evropské hodnoty.

„Rusko a Bělorusko ani další země nesmějí zneužívat naše hodnoty, včetně práva na azyl,“ shodli se účastníci summitu. Vyjádřili solidaritu Polsku a dalším zemím, přes které se do EU snaží posílat migranty režimy v Minsku a Moskvě v rámci hybridní války proti Západu. Účastníci dnešní vrcholné schůzky dali najevo, že budou dělat vše pro to, aby zabránili využívání lidí z krizových oblastí k politickým účelům.

Polský premiér Donald Tusk kvůli tlaku na polskou hranici s Běloruskem v sobotu oznámil, že Varšava omezí určitým skupinám právo na azyl. Týkat se to má migrantů přicházejících z Běloruska, které k hranici dopraví úřady této země.

Podíl.
Exit mobile version