Aktual.: 25.10.2024 14:20

Vimperk (Prachaticko) – Šumavský národní park (NP) povolil na svém území řízený odstřel vlka. Vlky však mohou zastřelit jen pověření lidé, a to v případě, že tyto šelmy například ztratí plachost nebo budou nebezpečné pro lidi. Postup při prověřování problematických vlků určuje pohotovostní plán, který vydalo ministerstvo životního prostředí. Novináře o tom informoval mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

„Každý, kdo se setká s problematickým chování vlka na území Národního parku Šumava, by měl takové pozorování neprodleně hlásit na příslušné adrese. Zoologové budou pak vyhodnocovat chování vlků, které buď nahlásí veřejnost, nebo které zjistí v průběhu své pracovní činnosti,“ uvedl.

Už od října platí na území parku opatření, podle kterého je možné vlky cíleně plašit, odchytávat, nebo dokonce v krajní situaci zastřelit. „Pohotovostní plán je velmi komplexním a podrobným dokumentem, v němž se jeho zpracovatelé snažili domyslet snad všechny možné varianty chování vlka, který se nějakým způsobem setká s člověkem. Jsou v něm popsány situace a postupy od běžného pozorování zvířete z dálky až po to nejkritičtější, kterým je napadnutí člověka vlkem bez zjevné příčiny a bez vyprovokování,“ uvedl náměstek ředitele Správy NP Šumava Martin Pazourek.

Z monitoringu vyplývá, že nyní na Šumavě žije osm vlčích smeček. Přírodovědci nevylučují, že v Boleticích, které sousedí se Šumavou, je devátá smečka. „Minimální odhad počtu vlků na Šumavě je 30 včetně mláďat. Musím však upozornit, že toto jsou průběžná data ze zhruba šest měsíců trvajícího Vlčího roku 2024/2025, která se mohou ještě změnit,“ uvedl vedoucí oddělení zoologie NP Šumava Jan Mokrý. Pracovníci parku letos zatím řešili 35 škodních událostí, které způsobil vlk, který nemá ve volné přírodě v českých podmínkách predátora.

 

Podíl.