Komerční prezentace Aktual.: 22.10.2024 19:08

Brno – Stromem roku 2024 v ČR se stal osmisetletý dub rostoucí v Lukavici na Chrudimsku. Na druhém místě skončila památná lípa u Roštína na Kroměřížsku, bronz připadl dvojici lip u Wohlmannova kříže rostoucí u Hrádku nad Nisou na Liberecku. Anketu pořádala Nadace Partnerství, která dnes výsledky vyhlásila v brněnské hvězdárně. Předchozí titul za rok 2023 získala hrušeň, která roste v širém poli u Mrákotína u Skutče v Železných horách.

Letošní vítězný dub získal přes 9900 hlasů, druhá lípa na Kroměřížsku jich měla asi 8800, bronzové lípy zhruba 5700. Celkem dorazilo bezmála 39.000 hlasů. Lukavický dub roste na místě bývalého ausperského velkostatku. Jeho výška je 31 metrů a obvod kmene 7,1 metru. Odolal pokusům o likvidaci i orkánu. Díky vítězství v anketě jej čeká odborná péče a také postup do únorového kola ankety Evropský strom roku. Odborné ošetření se dostane i dalším dvěma nejúspěšnějším stromům.

„Anketa Strom roku nám všem, kteří se rozhodli v této anketě spolupracovat, přinesla mnoho pozitivního a na nějaký čas ovlivnila nejen nás, ale i několik tisíc lidí, kteří našemu dubu dali hlas a tímto způsobem poznali krásnou přírodní památku ve svém okolí. Tato akce měla pro nás velký význam, protože do povědomí mnoha lidí se dostal strom, který byl po dobu 800 let svědkem dlouhého historického vývoje a života v Lukavici. On sám a jeho okolí se po několik měsíců stalo i místem návštěv turistů a obdivovatelů přírody,” uvedla Jana Louvarová, která dub do ankety navrhla.

Letos lidé poslali do soutěže 66 návrhů, do finále postoupilo deset kandidátů z devíti krajů. Převažovaly lípy, své zástupce měl i javor, jinan, jerlín, dub či kaštan. Do závěrečného boje o vítězství postoupilo pět stromů s nejvyšším počtem hlasů. Šlo o takzvanou tajnou fázi, v níž hlasující nevidí, kolik které stromy dosud získaly hlasů. Do té doby získal nejvíc hlasů dub rostoucí v Lukavici na Chrudimsku, který nakonec i vyhrál.

Loňským Stromem roku se stala hrušeň z pole u Mrákotína u Skutče v Železných horách. Získala 6433 hlasů z celkových 28.250 a stala se třetím ovocným stromem, který ovládl tuzemské hlasování. Anketu Strom roku vyhlašuje Nadace Partnerství od roku 2002. Hlavním cílem je podpořit aktivní lidi v péči o stromy v místě, kde žijí.

Podíl.
Exit mobile version