Lukavický dub ze stejnojmenné obce v Pardubickém kraji se stal letošním vítězem ankety Strom roku, kterou vyhlašuje Nadace Partnerství. Od veřejnosti památný dub letní obdržel téměř deset tisíc hlasů. Další dvě místa obsadily české národní stromy, stříbro získala roštínská lípa na Kroměřížsku, bronz dvojice lip u Wohlmannova kříže v obci Václavice u Hrádku nad Nisou.

Lukavický dub stojí na místě bývalého velkostatku, je vysoký jednatřicet metrů a obvod kmene je větší než sedm metrů. Dub odolal pokusům o likvidaci i orkánu. Před první světovou válkou se snažila strom zlikvidovat tehdejší správa velkostatku, na jehož pozemcích dub zakořenil, a to například odvážením hlíny od jeho kořenů. Pokus o zničení naštěstí přežil.

Takto starý a mohutný strom má podle odborníků velký význam pro biodiverzitu hub, brouků, netopýrů a dalších živočichů, kteří s ním žijí ve vzájemné symbióze. Jeho dokonalý stín láká v létě dospělé k odpočinku a dětem poskytuje útočiště k hrám.

„Anketa Strom roku nám všem přinesla mnoho pozitivního a na nějaký čas ovlivnila nejen nás, ale i několik tisíc lidí, kteří našemu dubu dali hlas. Po několik měsíců strom i jeho okolí navštěvovali turisté, kteří tak poznali i naši vesnici,“ řekla navrhovatelka lukavického dubu do ankety Jana Louvarová.

V minulosti byla po silném větru arboristy upravena jeho koruna, teď ho díky vítězství v anketě čeká další péče na míru a postup do únorového kola ankety Evropský strom roku. Ošetření dostanou také další dva nejúspěšnější stromy – roštínská lípa na Kroměřížsku a dvojice lip u Wohlmannova kříže ve Václavicích u Hrádku nad Nisou.

„Ústředním tématem ankety je péče o vzrostlé stromy. Proto spolu s letošním hlasováním probíhala darovací kampaň, která každý dar na péči zdvojnásobí. V kampani se podařilo vybrat bezmála sto dvacet tisíc korun, které poputují na jaře na další ošetření stromů,“ řekla koordinátorka ankety Kateřina Bolečková z Nadace Partnerství.

Ochranná pásma pro stromořadí

„Ochrana a výsadba stromů jsou klíčové v boji proti změně klimatu a zlepšení životního prostředí. Proto mě nesmírně těší, že iniciativa Sázíme budoucnost, u jejíhož zrodu před pěti lety stála právě Nadace Partnerství a Státní fond životního prostředí, rozvíjí své aktivity. Díky ní bylo již vysazeno přes čtyři miliony tři sta tisíc stromů s podporou dotačních programů,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Dodal, že v připravené novele zákona o ochraně přírody a krajiny chce resort prosadit, aby stromořadí měla ochranná pásma stejně jako vodovody či elektrické vedení.

Strom z Pardubického kraje se stal vítězem podruhé v řadě. Ročník 2023 ovládla hrušeň z nedalekého Mrákotína. Celkem letos v anketě soutěžily stromy z devíti krajů. Jihomoravský reprezentovali dva finalisté, další soutěžní stromy se nachází na Vysočině, ve Středočeském, Plzeňském, Karlovarském, Libereckém, Pardubickém, Olomouckém i Zlínském kraji. Kompletní výsledky ankety jsou na webu www.stromroku.cz.

Podíl.
Exit mobile version