Komerční prezentace Aktual.: 1.10.2024 23:41

Praha – V doplňku koaliční smlouvy vládní strany po odchodu Pirátů upraví formáty jednání, počty stran a aktualizují rozdělení resortů. Na obsahu nic měnit nehodlají. Novinářům to po prvním jednání širšího vedení koalice po odchodu Pirátů z vlády řekl vicepremiér a předseda lidovců Marian Jurečka. Předsedové stran vládní čtyřkoalice se podle něj budou scházet jako doposud dvakrát do měsíce, ve formátu K12 zhruba jednou za měsíc či dva podle naléhavosti. Mezitím budou stejně jako doposud jednat pracovní skupiny sestavené k řešení jednotlivých problémů.

Na dnešním jednání, které ve Sněmovně trvalo pozdě večer přes dvě hodiny, se politici domluvili na tom, že koaliční strany do dvou týdnů připraví seznam prioritních legislativních návrhů, jež chce vláda prosadit do konce mandátu příští rok. Vzhledem k délce legislativního procesu už kabinetu na mnoho změn čas nezbývá, shodli se před novináři.

V souvislosti s fungováním Sněmovny po odchodu Pirátů z vlády koalice podle místopředsedy ODS Martina Kupky nepočítá s vyvoláváním hlasování o odvolání místopředsedkyně dolní komory za Piráty Olgy Richterové. „S ohledem na to, že Piráti odcházejí z vládní koalice, je jasné, že post místopředsedkyně Sněmovny by čtyřčlennému klubu Pirátů neměl příslušet. Na druhou stranu panuje shoda, že vyvolávat takové hlasování nemáme v úmyslu,“ uvedl Kupka.

O výměnách deseti náměstků ministrů za Piráty dnes podle Jurečky lídři koalice nejednali. „Připadá nám logické, aby náměstci za Piráty rezignovali, pokud to sami neučiní, je to na dohodě toho daného gesčního ministra,“ uvedl. Piráti dnes zopakovali, že jejich náměstci ve funkcích skončí.

Odchod Pirátů z vlády schválili členové strany v pondělí večer v internetovém hlasování.

Podíl.
Exit mobile version