K nově vznikající europarlamentní frakci Patrioti pro Evropu, jejímž zakládajícím členem je i české ANO, se připojí francouzské krajně pravicové Národní sdružení (RN), uvedl podle Reuters v pondělí dopoledne maďarský vládní mluvčí Zoltán Kovács. Fidesz tamního premiéra Viktora Orbána je další zakládající stranou uskupení. Připojení k frakci vzápětí oznámil i předseda italské pravicové Ligy Matteo Salvini. Německá Alternativa pro Německo (AfD) naopak blok podle svého vedení neposílí.

Připojení strany Marine Le Penové znamená pro frakci výraznou posilu, Národní sdružení totiž v červnových volbách do Evropského parlamentu (EP) získalo třicet mandátů. „Patrioti pro Evropu se nadále rozrůstají, protože se připojila Marine Le Penová a Národní sdružení,“ napsal na sociální síti X Kovács. „Nová pravicová frakce by se mohla stát třetí největší v Evropském parlamentu. Spojme síly a bojujme společně za lepší budoucnost!“ dodal.

V pondělí odpoledne se v Bruselu uskuteční ustavující zasedání nové politické skupiny, o jejíž založení v EP usiluje kromě hnutí ANO bývalého premiéra Andreje Babiše a strany Fidesz také pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ).

„Po dlouhých přípravách se dnes (v pondělí) v Bruselu ustavuje velká skupina patriotů, která sehraje rozhodující roli v otázce budoucnosti celé Evropy,“ je přesvědčený Salvini. Minulý týden v pátek o připojení k frakci informovalo také krajně pravicové španělské uskupení Vox.

Identita a demokracie se zřejmě rozpadne

Oznámení o připojení RN k nové frakci přichází jen den poté, co ve Francii skončily předčasné parlamentní volby. V nich průzkumy dlouho favorizovaly právě stranu Le Penové, ta ale nakonec skončila až třetí za centristy a vítězným levicovým blokem.

Pro založení frakce v EP je potřeba 23 europoslanců z nejméně sedmi členských států EU. Patrioti pro Evropu tento požadavek splní, protože v posledních dnech se k nim připojilo hned několik dalších evropských stran, včetně krajně pravicové belgické strany Vlámský zájem (Vlaams Belang) či nizozemské Strany pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse. Zájem o novou frakci dále deklarovala také portugalská formace Dost (Chega) či euroskeptická Dánská lidová strana.

Iniciativa Babiše a Orbána v uplynulých dnech získává podle rakouské agentury APA stále větší podporu. S největší pravděpodobností se tak rozpadne dosavadní krajně pravicová europarlamentní frakce Identita a demokracie (ID), v níž má největší zastoupení s třiceti mandáty právě Národní sdružení Le Penové.

Podíl.