Komerční prezentace Aktual.: 2.10.2024 18:24

Praha – Stavebníci a pracovníci na stavebních úřadech se budou moci dočasně sami rozhodovat, zda budou pro vyřizování žádostí využívat nové digitalizované systémy, nebo původní formu. Písemnosti se budou moci odevzdávat například přes datovou schránku nebo v listinné podobě. Zároveň nebude zatím třeba zveřejňovat územní dokumentaci přes Národní geoportál územního plánování (NGÚP). Vyplývá to z předběžného návrhu novely stavebního zákona, který má ČTK k dispozici.

Nový stavební zákon a digitalizace stavebního řízení nabyly platnost letos 1. července. S novými systémy mají ale úředníci i stavebníci od spuštění problémy. Jak dlouho bude přechodné období trvat, zatím předběžný návrh legislativní změny neuvádí. Podle mluvčího ministerstva dopravy Františka Jemelky ale bude lhůta stanovena před 16. říjnem, kdy má jednat vláda.

V platnosti by podle návrhu zůstalo, že projektant musí vložit dokumentaci přes Portál stavebníka. Samotný stavebník by ale již přes portál nemusel žádost podávat. Do dokumentace odevzdané listinou formou nebo přes datovou schránku by pak jen vložit odkaz na umístění v portálu.

Zákon přitom v současnosti dává povinnost doručovat žádosti na úřadech výhradně přes Informační systém stavebního řízení (ISSŘ). Nově by to ale úředníci mohli dělat například i přes datovou schránku. V současnosti se podle Jemelky hledá způsob jak zajistit, že úředníkům bude přicházet upozornění tak, aby žádost nezapadla, když bude poslána jinou cestou nebo přes portál stavebníka.

Stejně tak by úředníci nemuseli pracovat výhradně s ISSŘ, když by dokument získali v listinné či jiné podobě. Někteří úředníci si již nyní totiž původními a lépe fungujícími systémy vypomáhají. V budoucnu by ale podle nich mohlo hrozit, že tento postup vyřizování žádostí by mohl být následně právně napadnutelný.

„Pokud tedy stavební úřad nově obdrží žádost třeba na papíře nebo datovou schránkou, bude ji moci řešit tak, jak byl zvyklý do 30. června 2024 a jak řeší i teď žádosti podané. Pouze pokud bude součástí návrhu dokumentace zpracovaná projektantem, tak ji stavební úřad bude muset stáhnout přes ISSŘ,“ vysvětlil Jemelka. Návrh také uvádí, že všechny úkony učiněné v ISSŘ přede dnem nabytí účinnosti novely zůstávají v platnosti.

Podle nového zákona je nyní třeba zveřejňovat dokumentaci územních plánů přes NGÚP. Ten je ale prakticky nefunkční, jelikož jeho dodavatelé nebyli schopní včas zpracovat jeho potřebné části. Legislativní změna by umožnila zveřejňovat dokumentace na webových stránkách úřadů, čímž by se podle návrhu splnily zákonné povinnosti vyžadovaného novým stavebním zákonem.

Ministerstvo dopravy bude v současnosti podle Jemelky zpracovávat a vyhodnocovat další připomínky k návrhu. Ten byl zaslán profesním skupinám a zástupcům některých úřadů, kteří by se měli k dalšímu projednávání setkat na ministerstvu dopravy 7. října. V mezidobí začnou zástupci resortu jednat také s poslaneckými kluby a hledat podporu v Poslanecké sněmovně.

 

Podíl.
Exit mobile version