Události: Otázka odpovědnosti Británie za otroctví (zdroj: ČT24)

Společenství bývalých britských kolonií, známé jako státy Commonwealthu, chce začít debatu o britském obchodu s otroky. Požadavek se objevil na setkání těchto zemí v Samoi, kam přicestoval i britský král Karel III. Některé státy by chtěly, aby Spojené království za svoji roli v obchodu s otroky platilo reparace.

Na setkání v Samoi se bývalé britské kolonie shodly, že „nastal čas“ bavit se o reparacích za obchodování s otroky, na kterém se Spojené království podílelo. Iniciativu ve věci měly hlavně karibské státy, píše server Politico.

Velká Británie státům, s jejichž občany království v minulosti obchodovalo, naslouchá. „Nejbolestivější aspekty naší minulosti stále rezonují. Je proto životně důležité, abychom rozuměli naší historii, aby nás v budoucnu vedla ke správným rozhodnutím,“ prohlásil král Karel III.

Zodpovědnost za historické chyby

O samotném odškodňování ze strany ostrovního království ale zatím nepadlo ani slovo. Odpůrci reparací mluví o tom, že by současné generace neměly být zodpovědné za historické chyby.

Britský premiér Keir Starmer se k věci staví diplomaticky. „Naše generace může říct, že praxe obchodu s otroky byla ohavná. A měli bychom mluvit o naší historii, nemůžeme ale naši historii změnit,“ uvedl. Starmer přitom před summitem ujišťoval, že otázka reparací se nebude na setkání otevírat. Podle něj se téma bude znovu projednávat při návštěvě delegace karibských zemí ve Spojeném království v příštím roce.

Podíl.