Pražské vrchní státní zastupitelství nesouhlasí s tím, že se soudce v kauze Dozimetr vyloučil pro podjatost. Proti jeho rozhodnutí podalo stížnost, o které bude rozhodovat Městský soud v Praze, informoval server Seznam Zprávy.

Soudce Obvodního soudu pro Prahu 9 Jakub Kriebel, kterému byla kauza údajné korupce při zadávání zakázek pražského dopravního podniku přidělena, se z případu vyloučil kvůli tomu, že se dříve účastnil výslechu bývalého náměstka Všeobecné zdravotní pojišťovny Tomáše Knížka. Ten je podle médií obviněn v související kauze.

„Usnesení soudu je podle našeho názoru nezákonné. Blíže se k tomu vyjádří státní zástupce v odůvodnění stížnosti, které bude teprve vypracováno,“ řekla serveru pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Mluvčí obvodního soudu podání stížnosti nekomentovala. Webu napsala, že dosud neuplynula lhůta pro podání stížností proti rozhodnutí soudu. Soud podle Seznam Zpráv také řeší námitku obhájce podnikatele Michala Redla na podjatost přísedících a náhradních přísedících.

Soudce Kriebel se podle dřívějších informací advokáta jednoho z obviněných v kauze Daniela Voláka účastnil výslechu Knížka v srpnu 2022. Výslech bývalého náměstka byl podle něj neodkladným úkonem, u kterého být soudce musí. Soudce, který vede hlavní líčení, ale podle advokáta nemá být součástí žádných předchozích úkonů. Kriebel tak podle něj rozhodl správně.

Obžaloba viní devět lidí v kauze Dozimetr z různých trestných činů. Státní zástupce jim klade za vinu účast na organizované zločinecké skupině, přijetí úplatku, podplacení, praní špinavých peněz a také nedovolené nakládání s drogami.

Vyšetřovatelé tvrdí, že organizovaná skupina obsadila důležité pozice v pražském dopravním podniku tak, aby spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Klíčovou postavou skupiny byl podle nich podnikatel Redl, který byl dříve spojovaný s odsouzeným uprchlým Radovanem Krejčířem.

U dalších dvou obviněných žalobce navrhuje, aby soud schválil dohodu o vině a trestu. O jednom z obviněných – podnikateli Pavlu Dovhomiljovi – média psala, že spolupracuje s policií a že jí popsal fungování skupiny. Lze tedy předpokládat, že jeden z návrhů na schválení dohody o vině a trestu by se mohl týkat jeho.

Vedle dopravního podniku se případ ve svých vedlejších větví dotýká i Všeobecné zdravotní pojišťovny či zakázek Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje.

Video: Kauza Dozimetr? Naším úkolem nebylo pátrat, co dělá Hlubuček v noci, říká lídr STAN

Uvažoval jsem o tom, jestli to není i moje selhání, ale přišlo mi lepší pokračovat a nenechat lidi ve štychu, tvrdí Petr Hlaváček. | Video: Michael Rozsypal

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.