Státní zástupce podal obžalobu na devět lidí v kauze Dozimetr. U dalších dvou obviněných pak navrhuje, aby soud schválil dohodu o vině a trestu. Na webu to v pátek uvedl dozorující státní zástupce Adam Borgula z pražského vrchního státního zastupitelství. Podle něj obvinění působili jako organizovaná skupina v Dopravním podniku hlavního města Prahy.

Právní kvalifikace skutků není u všech obžalovaných stejná. Státní zástupce jim klade za vinu účast na organizované zločinecké skupině, přijetí úplatku, podplacení, praní špinavých peněz a také nedovolené nakládání s drogami.

Koncem loňského října navrhla Národní centrála proti organizovanému zločinu obžalovat v kauze Dozimetr jedenáct lidí. Vyšetřovatelé tvrdí, že organizovaná skupina obsadila důležité pozice v pražském dopravním podniku tak, aby spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Klíčovou postavou skupiny byl podle nich podnikatel Michal Redl, který byl dříve spojovaný s odsouzeným uprchlým Radovanem Krejčířem.

O jednom z obviněných – podnikateli Pavlu Dovhomiljovi – média psala, že spolupracuje s policií a že jí popsal fungování skupiny. Lze tedy předpokládat, že jeden z návrhů na schválení dohody o vině a trestu by se mohl týkat jeho.

Kvůli korupční kauze skončil ve funkci nejen tehdejší náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (dříve STAN), který je jedním z obviněných, ale také například ministr školství Petr Gazdík (STAN) kvůli kontaktům s obviněným podnikatelem Michalem Redlem.

Stejný důvod měl i odchod šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka, který ve funkci strávil několik týdnů. Hlubuček odešel i z dozorčí rady DPP. Orgány podniku opustil také další obviněný, tehdejší náměstek ředitele Matej Augustín.

Praha před týdnem oznámila, že podala kvůli kauze Dozimetr trestní oznámení. Audity provedené v DPP podle ní ukazují na korupci a na to, že některé zakázky byly předražené a že firma nevýhodně vynakládala finanční prostředky.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.