Komerční prezentace Aktual.: 7.10.2024 00:04

Praha – Český statistický úřad (ČSÚ) dnes zveřejní data z průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu za srpen. V červenci průmyslová výroba zůstala v útlumu, když se pátý měsíc za sebou meziročně propadla. Naopak produkce ve stavebnictví po čtyřech měsících poklesu stoupla. Zahraniční obchod po deseti měsících přebytku vykázal schodek 4,1 miliardy Kč, meziročně byl ale nižší o 2,1 miliardy.

Průmysl v prvním prázdninovém měsíci podle ČSÚ zpomalil meziroční pokles na 1,9 procenta z červnových 3,3 procenta. Podle analytiků za červencovým poklesem byly celozávodní dovolené v automobilkách, nicméně výrazné zlepšení nečekají ani v dalších měsících. Důvodem je mimo jiné navázání českého průmyslu na chřadnoucí německou ekonomiku.

Příliš optimističtí nejsou odborníci ani ohledně vývoje stavebnictví, i když v červenci jeho produkce meziročně stoupla o dvě procenta po červnovém poklesu o 9,4 procenta. Podle některých z nich by se v srpnových datech mohly objevit první indicie o dopadu způsobeném digitalizací stavebního řízení a problémy, které ji provází od jejího spuštění 1. července.

Podíl.
Exit mobile version