Aktualizace: 30.01.2024 00:03

Praha – Český statistický úřad dnes zveřejní první předběžné údaje o vývoji hrubého domácího produktu (HDP) v posledním loňském čtvrtletí a za celý rok 2023. Analytici předpokládají, že ekonomika v posledním čtvrtletí proti předchozímu kvartálu mírně vzrostla a za celý rok se HDP snížil o 0,4 procenta. Ministerstvo financí ve své lednové prognóze předpokládá za loňský rok pokles HDP o 0,6 procenta. Ve třetím čtvrtletí česká ekonomika meziročně klesla o 0,8 procenta, mezičtvrtletně o 0,6 procenta.

Analytik Komerční banky Kevin Tran Nguyen odhaduje ve čtvrtém čtvrtletní mezikvartální růst HDP o 0,2 procenta. „K růstu ve čtvrtém čtvrtletí zřejmě přispěla spotřeba domácností podpořená obnovou mezičtvrtletního růstu reálných mezd. Mírné zlepšení spotřebitelské poptávky indikují měsíční indikátory tržeb v maloobchodě a ve službách. Pozitivně pravděpodobně přispěje i průmyslová produkce zejména díky odeznění problémů s dodávkami vstupů, které ve třetím čtvrtletí trápily automobilový průmysl,“ uvedl.

Rovněž analytici České spořitelny předpokládají v posledním loňském kvartálu slabý mezičtvrtletní růst HDP a za celý rok pokles ekonomiky o 0,4 procenta. „Ke zlepšení vývoje ekonomické aktivity by mělo dojít postupně během letošního roku. Na jedné straně se oživí spotřeba domácností, kterou kladně ovlivní pokles inflace a obnovení reálného mzdového růstu. Na straně druhé pak zesílí také zahraniční poptávka v souvislosti se zlepšeným vývojem v eurozóně, což se přenese do českého exportu a investic,“ uvedli.

V roce 2022 rostla česká ekonomika o 2,4 procenta, stále se však nedostala na úroveň před pandemií covidu-19 a vzhledem k očekávanému loňskému celoročnímu poklesu se od ní v roce 2023 ještě vzdálila. Ministerstvo financí v prognóze pro letošní rok čeká růst HDP o 1,2 procenta, což by znamenalo, že Česko předpandemické úrovně stále nedosáhne.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.