Komerční prezentace Aktual.: 20.09.2024 12:24

Praha – Stát připravuje v zaplavených obcích výstavbu provizorních mostů. Místa vytipovává armáda, techniku poskytne Správa státních hmotných rezerv (SSHR) ze svých skladů. Dosud bylo pro stavbu provizorního mostu předběžně vybráno 22 míst v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. ČTK to dnes řekl předseda SSHR Pavel Švagr. Mostní provizora vzniknou tam, kde povodeň původní most strhla nebo výrazně poškodila.

„Jsme ve spojení s armádou a s ministerstvem dopravy ohledně výstavby provizorních mostů. Aktuálně máme od armády pracovní seznam mostů poničených povodněmi. Zatím to vypadá tak, že k obnovení dopravy v Moravskoslezském a Olomouckém kraji bude potřeba postavit 22 provizorních mostů. Chci zdůraznit, že jich máme dostatek, a jakmile bude vše na místě připraveno, tak je ze skladů vydáme,“ řekl Švagr. Správa podle něj mosty obcím půjčí na tři roky bezplatně.

Žádost o výstavbu mostů předkládají prostřednictvím krizových štábů postižené obce. Místa následně posuzují odborníci z armády a Univerzity obrany. O poskytnutí mostních konstrukcí poté rozhoduje ministerstvo dopravy.

SSHR pokračuje ve vydávání další techniky na pomoc zasažených obcí. Jde především o vysoušeče, elektrocentrály, čerpadla, kontejnery a cisterny na pitnou vodu. Do čtvrtka správa vydala techniku za přibližně 300 milionů korun.

V Česku se povodňová situace v posledních dnech zvolna uklidňuje. Extrémní nebezpečí už nikde nehrozí. O víkendu byla nejhorší situace na severní Moravě a ve Slezsku. Podle prvních odhadů budou škody po nynějších záplavách dosahovat desítek miliard korun.

 

Podíl.
Exit mobile version