Komerční prezentace Aktual.: 29.09.2024 21:31

Liberec – Starostové pro Liberecký kraj se dnes na prvním jednání nově zvoleného zastupitelského klubu jednomyslně shodli na vytvoření krajské koalice se Spolu pro Liberecký kraj (ODS, TOP 09, KDU-ČSL). Po jednání klubu to dnes ČTK řekl hejtman a lídr Starostů Martin Půta. Vítězní Starostové pro Liberecký kraj mají 20 mandátů, druhé ANO 18, třetí Spolu pět a koalice SPD a Trikolory dva. Koalice starostů a Spolu by měla v krajském zastupitelstvu většinu 25 hlasů ze 45. Starostové krajské volby vyhráli už počtvrté v řadě.

„Osm let jsme byli s ODS v koalici, a ty koalice fungovaly. Já věřím, že to bude fungovat i dál. My teď hledáme shodu na programovém prohlášení, teprve pak budeme řešit personální obsazení rady,“ doplnil Půta. Starostové a Spolu se na jednání v úterý 24. září dohodli na vytvoření devíti týmů, které se budou programovým tématům věnovat a ve středu by se vyjednávací týmy obou subjektů měly znovu sejít. Půta věří, že budou moci oznámit dohodu, protože programy s nimiž šly strany do voleb, byly v mnohém podobné.

Programové týmy kopírují jednotlivé resorty tak, jak jsou v Libereckém kraji nastavené. Půta předpokládá, že stejně jako v minulosti bude krajská rada opět devítičlenná, poměr sil zatím komentovat nechtěl. V minulých dnech jednali Starostové i s druhým ANO, které získalo 18 mandátů, k dohodě ale nedošlo, i když taková koalice by měla silnou pozici 38 mandátů. Uskutečnila se i jednání ANO a Spolu, které by daly dohromady těsnou většinu 23 mandátů. Do zastupitelstva se už dostala jen koalice SPD a Trikolory, má dva zastupitele, ale nabídku do žádné koalice nedostala.

Počty v Libereckém kraji nemusí být definitivní. Těsně pod hranicí pěti procent hlasů nutnou pro zisk mandátu skončila ve volbách koalice Stačilo!, které k zisku mandátu chybělo osm hlasů. „My podáváme stížnost. Budeme chtít, aby se to přepočítalo, což asi každý chápe,“ zopakovala dnes předsedkyně KSČM Kateřina Konečná. Pokud by se potvrdilo pochybení a Stačilo! se do zastupitelstva dostalo, získalo by dva mandáty, o které by přišli Starostové a Spolu. Jejich koalice by pak měla jen těsnou většinu 23 hlasů.

Podíl.
Exit mobile version