Aktual.: 17.09.2024 19:44

Vápenná (Jesenicko) – Odhadem až půlmiliardovou škodu způsobila rozbouřená Vidnávka ve Vápenné na Jesenicku, řekl dnes ČTK její starosta Leoš Hannig (TOP 09). Živel zbořil tři domy, po cestě strhal lávky, mosty i silnice. Vápenná zůstala čtyři dny odstřižena od světa jakýmkoliv spojením, pomoci si museli zdejší lidé sami. Dobrovolní hasiči během čtyř hodin ve 12 lidech vytáhli z rozbouřené řeky 67 lidí, řekl dnes ČTK velitel dobrovolných hasičů Petr Osina. Takovou katastrofu nikdo nečekal, doplnil starosta. Dodal však, že nakonec všichni katastrofické záplavy přežili v obci ve zdraví.

„Tyto povodně jsou pro Vápennou velmi katastrofální, něco takového nezažili ani osmdesátiletí pamětníci. Tři domy spadly, čtvrtý půjde pravděpodobně k zemi. Naštěstí ztráty na lidských životech nemáme, evakuovali jsme asi 80 lidí vlastními silami a prostředky. V tuto chvíli Vápenná nedisponuje vodovodním řadem, plyn je odpojen, elektřina nejde už čtvrtý den, nejdou mobilní operátoři, takže jsme odkázáni vyloženě na svoje vlastní síly,“ uvedl starosta dnes odpoledne. Pomoc se do obce odříznuté od světa i propadlými komunikacemi začala navážet až dnes i za pomoci armády, v pondělí tam přistál také vrtulník.

Záplavy podle starosty postihly v sobotu Vápennou zhruba z 50 až 60 procent. Škody budou veliké. „Při povodních v roce 2009 jsme měli škody na obecním majetku 110 milionů. Já to v tuto chvíli hrubým odhadem tipuji skoro na půl miliardy. My máme všechny nové mosty, všechny jsou zbourané, tady není jediná lávka, která by fungovala k rodinným domům, vodovodní řad je kompletně na výměnu, čističky, co měli lidé – to je všechno pryč,“ popsal situaci starosta. ŽIvel zničil i menší silnici vedoucí v těsné blízkosti řeky.

Podle dobrovolných hasičů a lidí koordinujících pomoc na štábu byl nejhorší pocit odříznutí, na vše zůstali sami, bez pomoci. „Oni o nás ani nevěděli, až do dnešního odpoledne jsme neměli signál, museli jsme si poradit sami, bez internetu, bez rad,“ řekl dnes ČTK jeden z členů v krizovém štábu sídlícím v místní zbrojnici. Situace byla podle něj zoufalá. „Spadl barák, lidé vylézali z oken, hasiči sem zachráněné lidi vozili mokré,“ řekl.

Dobrovolní hasiči podle jejich velitele Petra Osiny stáli po prsa ve vodě a lidi tahali z řeky na laně. Místy hladina Vidnávky dosahovala až 2,2 metru. Udržované koryto se záhy ucpalo stromy popadanými v lesích, takže pak u mostů vznikaly problémy. Velitel však ocenil přesná data od meteorologů, i přesto se však řada lidí evakuaci dopředu bránila.

„Lidé tomu prostě nevěřili, tohle tady ještě nikdo nezažil. Pán, co bydlí od dětství na spodním toku Vápenné, řekl, že zažil sedm povodní. Dům má přitom vyvýšený, vždy to odnesly jen sklepy, poprvé měli vodu i v domě,“ řekl dnes ČTK Petr Osina. Dramatické události v obci zřejmě urychlily i porod jedné z obyvatelek, kterou v napjaté chvíli hasiči se starostou předávali záchranářům do sanitky přes strž. Nakonec vše dobře dopadlo.

Podíl.