Aktual.: 17.09.2024 20:14

Ostrava – Ze zkušeností z povodní v letech 1997 a 2002 podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) plyne, že zhruba 25 procent celkových škod nakonec pokrývá státní rozpočet. Stanjura chce kvůli škodám způsobeným povodněmi v nejbližších dnech oslovit sněmovní opozici a co nejrychleji schválit novelu státního rozpočtu na letošní rok. Řekl to po jednání členů vlády se zástupci Moravskoslezského kraje v Ostravě.

Schválit rozpočet je podle něj potřeba i s rizikem, že částka celkových škod nebude přesně spočítaná. „Nejde čekat měsíce, až to bude úplně přesně spočítané,“ řekl. Věří, že s opozicí najdou společnou řeč a vyřeší to relativně rychle.

Ze zkušeností z minulosti se podle něj dá odhadovat, že účast státního rozpočtu na obnově je zhruba 25 procent. Pokud by například škody byly za 100 miliard korun, účast státního rozpočtu by byla 25 miliard korun. „Těch 100 miliard celkových škod nemusí být daleko od pravdy, ale to se skutečně uvidí“ řekl Stanjura.

Na prvním místě je podle něj obnova majetku státu, krajů a obcí, tedy základní infrastruktury. „Tam bude směřovat většina peněz,“ dodal.

Podíl.