Aktual.: 29.09.2024 14:43

Praha – Škody na majetku státu z povodní, které zasáhly Česko předminulý víkend, budou vyšší než 30 miliard korun. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to dnes řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Odhady, jak se zpřesňují, jdou podle něj směrem nahoru. Jen v resortu ministerstva zemědělství u vodohospodářských staveb půjde o 15 miliard a v resortu ministerstva dopravy u státní infrastruktury půjde o deset miliard korun, dodal.

Vláda ve středu schválila zvýšení schodku letošního státního rozpočtu o 30 miliard na 282 miliard korun. Peníze jsou určeny na odstraňování škod po povodních, které v polovině září postihly především Moravskoslezský a Olomoucký kraj. Sněmovna bude novelu projednávat ve stavu legislativní nouze v úterý 1. října. Předsedkyně poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO Alena Schillerová dnes řekla, že navrhne svému klubu při novele státního rozpočtu na letošní rok podpořit stav legislativní nouze. Jak se klub postaví k novele, nechtěla předjímat. Dá si podle ní celou řadu podmínek.

Po vyčerpání krizových rezerv obecních a krajských rozpočtů se podle Stanjury samosprávy obracejí na státní rozpočet. Zatím bylo vyplaceno 200 milionů korun. Pomoc z rozpočtu podle něj půjde i domácnostem a firmám. Ve středu bude vláda řešit kompenzaci nákladů firmám, jejichž zaměstnanci nemohli jít kvůli velké vodě do práce. „Něco jako kurzarbeit, ale je to trochu jinak,“ podotkl. Podle Stanjurových podkladových materiálů jde asi o 80.000 pracovních míst, půjde o zhruba miliardu korun. Příjem žádostí bude od 1. října do 31. října, možná se prodlouží, bude to cestou úřadů práce.

Vláda uvolní jako první okamžitou pomoc domácnostem postiženým povodněmi průměrně 40.000 korun na domácnost. Peníze pošle obcím, které rozhodnou o konkrétní výši pro konkrétní domácnost. Pro firmy připraví Národní rozvojová banka (NRB) dva podpůrné programy, ve kterých budou moct malé a střední podniky žádat o záruky za poskytnuté úvěry a o zvýhodněné půjčky.

Na záruční program NRB uvolní vláda 500 milionů korun, banka tak bude moct poskytnout podnikatelům záruky za úvěry až v hodnotě 3,5 miliardy korun. NRB také bude nabízet zvýhodněné úvěry malým a středním firmám v rozsahu 500.000 korun až 100 milionů korun, nabízené úroky přitom budou pod tržní úrovní.

Podíl.