Vedení Starostů a nezávislých (STAN) navrhlo do čela ministerstva pro místní rozvoj končícího karlovarského hejtmana Petra Kulhánka. Rozhodlo o tom na čtvrtečním jednání ve sněmovně, informovala mluvčí STAN Sára Beránková. Kulhánek následně řekl, že své podrobnější priority představí až příští týden, soustředit se chce nicméně na digitalizaci stavebního řízení a pomoc oblastem zasaženým povodněmi. Funkce ministra pro místní rozvoj se uprázdnila po odvolání Ivana Bartoše (Piráti), který skončil 30. září kvůli problémům s digitalizací stavebního řízení na návrh premiéra Petra Fialy (ODS).

Piráti v reakci na odvolání Bartoše, které považují za porušení koaliční smlouvy, opustili vládu. Ministerstvo pro místní rozvoj tak připadlo Starostům. Kulhánek by měl v pátek jednat s premiérem Petrem Fialou (ODS). Podle předsedy vlády je Kulhánek kandidát, který má šanci situaci na ministerstvu zvládnout. V pořadu Interview ČT24 také ocenil, že má za sebou zkušenost s funkcí hejtmana. „Musíme především opravit digitalizaci stavebního řízeni, ale také připravit plán obnovy území po povodních nebo zrychlit výstavbu dostupného bydlení,“ uvedl premiér. 

V pondělí má Kulhánek stejně jako kandidát STAN na ministra průmyslu a obchodu Lukáš Vlček schůzku s prezidentem Petrem Pavlem. V úterý ráno by měl Pavel oba ministry jmenovat.

Šéf STAN Vít Rakušan v tiskové zprávě uvedl, že hnutí se snaží aktuální vládní roztržku od začátku uklidňovat. „Jednou z cest ke zklidnění je tak nahrazení pirátských ministrů, aby jednotlivé resorty, tedy i vláda jako celek, v této práci mohly pokračovat,“ podotkl. Kulhánka pokládá za správnou volbu, protože je to zkušený krizový manažer se znalostí agendy ministerstva i potřeb regionů. Bartoš je podle něj připravený agendu Kulhánkovi osobně předat.

Třiapadesátiletý Kulhánek je od konce roku 2020 hejtmanem Karlovarského kraje. Pokračovat však nebude, nedávné volby v kraji vyhrálo hnutí ANO a získalo 28 křesel z pětačtyřiceti, což mu dává možnost sestavit i jednobarevnou krajskou vládu. Kulhánek je absolventem VŠE, v letech 2010 až 2018 byl primátorem Karlových Varů.

Změny ve vládě

Fiala navrhl odvolání Bartoše minulý týden kvůli problémům stavebního řízení. Koordinaci jeho digitalizace převzal tým vedený ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS), vedením ministerstva pro místní rozvoj je od začátku října dočasně pověřený ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Nominaci poslance a prvního místopředsedy STAN Vlčka na pozici po ministru průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi (STAN), který by se měl stát eurokomisařem, schvalovalo vedení Starostů přesně před týdnem.

Podíl.